Menu

De tuin van Château Neercanne

De tuin van Château Neercanne

In de tuin van ons château worden jaarlijks allerlei soorten producten verbouwd die in onze keuken worden verwerkt tot verfijnde gerechten. De chef de cuisine van l’Auberge zorgt, in samenwerking met een groep vrijwilligers, ervoor dat hier elk jaar weer beter, biologischer en professioneler gekweekt kan worden. En dat allemaal voor het lekkerste, meest pure resultaat voor de smaakpapillen. (meer informatie via informatiekaarten op locatie)

Contactgegevens

Von Dopfflaan 10
6213 NG Maastricht
Nederland

Tel.: +31 (0)43 325 1359
E-mail: info@neercanne.nl

Volg ons

14 december 2021

Winterklaar

De eerste vorst van deze winter heeft ook de tuin van Château Neercanne bereikt. De groei in de tuin wordt steeds minder en de koude temperaturen zijn dit jaar eerder dan we gewend zijn van voorgaande jaren. Alle zachte kruiden en bloemen die normaal tot half december kunnen geplukt en gebruikt kunnen worden, zijn inmiddels al vergaan. Begin oktober hadden de vrijwilligers de tuin gelukkig al klaargemaakt voor de winter. De composthoop heeft zich goed ontwikkeld en hier verwachten we eind van het volgend seizoen onze eerste eigen compost van te kunnen gebruiken. Het groenafval dat gegenereerd wordt in de keuken en de tuin wordt op die manier gerecycled in eigen tuin. Een mooie winst in het reduceren van onze afvalstroom in de keuken van l’Auberge de Neercanne.

Postelein in de tuin

De groenbedekking heeft door de eerdere inzet van de kou niet goed kunnen groeien, maar we hebben goede hoop op een zachtere periode in de winter om deze groei alsnog op gang te krijgen. De postelein die wij dit jaar gezaaid hebben is wel gekiemd, maar de groei bleef helaas uit. Dit leert ons dat deze soort eerder gezaaid moet worden voor een beter resultaat het volgende jaar. Het minder goed groeien van verouderde zaadjes is ook opgemerkt bij onze gezaaide spinazie, deze wilde ook niet goed kiemen. Door een zorgvuldige analyse van een bevriende tuinder zijn wij tot de conclusie gekomen dat het zaad helaas niet meer bruikbaar is.

Afsluiting 2021

De evaluatie en afsluiting van ons tuindersseizoen zoals wij dit normaliter doen, heeft helaas niet kunnen plaatsvinden door de beperkingen omtrent het coronavirus. Zelfs in onze tuin is de pandemie merkbaar. Via de digitale weg proberen wij toch een evaluatie van 2021 te maken en hiermee nieuwe plannen te ontwikkelen voor 2022. De eerste vooruitzichten zijn in elk geval positief en motiverend, ondanks vele beperkingen hebben wij samen met de vrijwilligers en chefs in de tuin alsnog een vruchtbaar en leerzaam jaar in de tuin mogen ervaren. De eerste voorstellen van 2022 voor het nieuwe assortiment in de tuin zien er veelbelovend uit, met nog meer diversiteit, bekende en nieuwe smaken en kleuren.

2022

Dit jaar kunnen wij de eerste groenten van 2-jarige planten gaan oogsten, zoals onze artisjokken. Wij zijn hier ontzettend benieuwd naar. Tevens zijn er initiatieven om met de teelt van zacht zomerfruit te beginnen, waar we de eerste stappen al voor hebben gezet. We gaan ons meer verdiepen in de verticale teelt. De kruidentuin zal voor dit jaar een flinke opfrisbeurt krijgen, waar we al een start mee hebben gemaakt. De hardere kruidensoorten zoals bijvoorbeeld rozemarijn en salie zijn in 2021 al flink teruggesnoeid, maar ook hier blijkt dat we af en toe de planten moeten vernieuwen.

De saffraan krokussen hebben dit jaar helaas (nog) niet gebloeid. Het bleef bij een bloem en door de vroege kou kwam helaas al een einde aan de groei van de krokussen. Volgend jaar hopen we op meer succes hiermee. Op naar een vruchtbaar en smaakvol 2022!


19 juli 2021

Groei & bloei

Na een voorjaar met veel zachte dagen en regenachtige nachten is onze tuin in topconditie. Het is zelfs nog niet nodig geweest om te sproeien. Nu de zomer in volle gang is, groeien en bloeien de planten volop.

De meeste groenten zijn klaar om geoogst te worden en zijn zeer smaakvol. De kroppen sla zijn gegroeid als kool en hebben een opvallend groot formaat. De nieuwe soorten sla zijn nog een beetje wisselend in resultaat. We hebben hierdoor geleerd dat dezelfde grond niet altijd voor hetzelfde resultaat zorgt bij alle soorten sla. De ene soort groeit enorm hard en is erg smaakvol, terwijl de andere soort helaas nog niet de smaak heeft die we graag willen proeven. Een mooi ontwikkel- en leerpunt voor het plan van 2022.

We hebben tot na ijsheiligen, op 15 mei, moeten wachten met het aanplanten van de geliefde tomatenfamilie. Helaas bracht moeder natuur ons de week erna nog flink veel regen wat best wel wat schade aan de planten heeft veroorzaakt. Gelukkig is de tomatenplant een sterk soort en herstelde het gros van de planten zich goed. Momenteel staan ze in volle bloei en kijken wij uit naar een sappige oogst in augustus.

Onverwacht bezoek

Onze tuin is een veel bezochte plek; van de hardwerkende vrijwilligers tot geïnteresseerde gasten en ook ons bijenvolk is er elke dag te vinden. Echter kregen wij onlangs onverwachte bezoekers in onze tuin, namelijk de koeien van de aangelegen weide. Na dag in, dag uit de heerlijk groeiende groenten te zien, besloten zij zelf een kijkje te komen nemen. Een klein stuk van de afscheiding was beschadigd en gaf toegang tot onze tuin. Twee koeien hebben van onze groenten genoten en hun magen goed gevuld. Van suikermais tot kropsla. Onze toegewijde vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat de buurkoeien weer veilig terug in hun weide kwamen en hebben de afscheiding en de tuin weer hersteld.

Nieuwe ontwikkelingen: saffraan, bloemen en wijn

In onze tuin zijn er ook een aantal nieuwe ontwikkelingen te vinden. Zo gaan wij vanaf eind juli in samenwerking met Le Vrai Safran uit België onze eigen saffraankrokussen planten. Wij kijken hier ontzettend naar uit, aangezien dit niet alleen een waardevolle toevoeging is voor onze gerechten, maar ook voor de bijen die in onze bijenkassen leven.

Een andere nieuwe ontwikkeling is de bloementuin die wij in samenwerking met lokale bloemenondernemers, Fien Fleur en Babette Kessels hebben aangeplant. Een plek die een schatkist aan prachtige wilde bloemen wordt, perfect om onze tafels en ruimtes mee aan te kleden. De eerste bloemen zijn al geplukt, niks zo fijn als deze rijkdom in eigen tuin te kunnen kweken.

Tot slot is de wijngaard weer aangeplant bij het château. Hier zijn nieuwe stokken aangeplant door onze directeur/gastheer Pierre Haenen. Er is gekozen voor de Sauvignon Gris druif, waardoor we geen gebruik hoeven te maken van bestrijdingsmiddelen en moeder natuur zoveel mogelijk haar werk kunnen laten doen.


26 april 2021

De start van het lenteseizoen

Opstarten en veranderingen maken

De kou is nog niet helemaal verdwenen, waar de zon laat zich al regelmatig zien. De koude noordenwind zorgt ervoor dat alles een beetje afgeremd wordt in de groei en ontwikkeling in onze tuin. Dit geeft de ruimte om ons op andere onderwerpen in de tuin te richten zoals de ambitie om ons groenafval, zowel uit de tuin als uit de keuken, zelf te composteren.

Deze compost kan vervolgens worden gebruikt als voedingsstof voor de bodem in onze tuin. Binnen 2 jaar willen wij graag al het vrijgekomen afval op verantwoorde wijze terugbrengen naar de tuin om zo het cirkeltje helemaal rond te maken. We verwachten door het scheiden van het groenafval dat de afvalstroom uit de keuken van l’Auberge de Neercanne 10-20% zal verminderen.

Onze bijen hebben een zware winter achter de rug. Jammer genoeg hebben twee van onze drie bijenvolken de winter niet overleeft. Een bekend probleem, wanneer men met een te klein volk de winter ingaat. De bijen kunnen zich niet warm genoeg houden, om de wintermaanden te overleven.

Komende zomer krijgen wij via de Lieteberg, entomologisch centrum net over de grens in België, nieuwe koninginnen voor onze bijen en verwachten we na de zomer weer drie volken te hebben met gezonde en sterke genetica. Daarnaast streven we er in de toekomst ook naar om samen met andere imkers in de Jekervallei een gezonde, sterke bijenpopulatie te houden.

Ondanks de weerperikelen zijn we wel al een poosje geleden begonnen met het zaaien van ons eigen plantmateriaal. In samenwerking met Reinier Hoon, groenteteler uit Kanne, kunnen we onze zaailingen in de bescherming van zijn kassen opkweken. Zo ontwikkelen zich hier nu tomaten, courgetten, artisjokken, komkommers, bieten en diverse slasoorten. Een groot deel van de groente laten zich al boven de grond zien. Rond half mei worden ze uitgeplant in onze eigen tuin. Hier kunnen ze verder uitgroeien tot mooie en smaakvolle groenten.

De plantenbedden worden hiervoor nu gereed gemaakt en het rijshout staat al klaar. De bedden zijn met verse compost gevoed en samen met de winterbedekking vormt dit een rijke basis voor de nieuwe planten.


Het laatste plukmoment

Het laatste plukmoment

De dagen worden korter en de temperatuur gaat omlaag. Onze tuin krijgt door de wisseling van seizoen minder zonuren en dat zorgt verandering. We zijn begonnen met het winterklaar maken van de tuin door de bedden waar als laatst geoogst is, te verrijken met compost en deze in te zaaien met groenbedekking.

De palen voor de verticale teelt van afgelopen maanden zijn opgeruimd en de hagen van de bramen zijn ook stevig uitgedund. Ook al wordt onze tuin gedurende dit seizoen een stuk kaler, toch genieten wij nog van de zonnige najaarsdagen.

Een grotere klus is het opruimen van onze tomatentuin. Hier zijn wij tijdig mee begonnen zodat we de winterkou voor zijn. Allereerst zijn de tomatenplanten gerooid, daarna is de grond opgewerkt met compost en ingezaaid met spinazie, veldsla en postelein. Deze bladgroentes kunnen we het winterseizoen lekker verwerken in onze gerechten. Daarnaast dienen ze ook als winterbedekking en worden deze groentes in het voorjaar in de grond verwerkt voor een goede start van de nieuwe tomatenplanten.

Omdat de tomatenplanten nog helemaal vol zaten met tomaten en de herfstmaanden vrij zacht waren, heeft een deel ervan nog mooi kunnen rijpen. Het andere deel heeft minder kunnen genieten van de laatste zonuren en zijn daardoor ook anders gerijpt. Ze blijven wat harder en groener en hebben hierdoor ook een andere smaak dan de zongerijpte variant in de zomer. Maar wij laten deze tomaten natuurlijk niet verloren gaan en verwerken deze in de keuken van l’Auberge tot een heerlijke chutney die komend voorjaar de basis voor het tomatengerecht zal vormen. Zo nemen we de laatste tomaten van 2020 mee naar het nieuwe gerecht in 2021.

Thuis ook deze tomatenchutney maken?

Bekijk het recept
20 augustus

Een nieuw zaaimoment

De hoogte in
Ter voorbereiding van de verticale teelt van diverse soorten groenten hebben we verschillende constructies gemaakt. Zo zorgen we voor ondersteuning van de planten om de hoogte in te groeien. Bij de bonen zijn de snijbonen al klaar om geoogst te worden. Voor de doperwten een klimnet geplaatst ter ondersteuning in hun weg naar boven. Dit zorgt direct voor een heel nieuw aanzicht in onze tuin. Voorgaande jaren hebben wij veel geleerd over verschillende plantensoorten die zichzelf over de plantenbedden verspreiden, zoals de pompoenplant.

In ons handboek ´ecologisch tuinieren´ zijn wij op onderzoek uit gegaan en samen met de kennis uit onze tomatentuin zijn we met nieuwe ideeën aan de slag gegaan. We hebben bijvoorbeeld de materialen van oud wijnstokken gerecycled om de komkommers, meloenen en pompoenen te leiden. Hopend op een succes natuurlijk!
Na deze voorbereidingen zijn we de eerste kweek van de courgettes, pompoenen en pattisons (tulbandpompoen) ook gaan planten.

Efficiënt water geven
Er zit ook een technische kant aan onze tuin, de watervoorziening. Onze tuin krijgt nogal wat zonuren per dag en door de steeds drogere zomers hebben we in het verleden ook regelmatig moeten sproeien. Dit zorgt voor veel waterverbruik, hierdoor zijn wij opzoek gegaan naar een zuinigere en meer efficiëntere manier om te werk te gaan. Dit doen wij nu doormiddel van druppelslangen.
Dit systeem hebben we met de tijd uitgebreid en verziet inmiddels ongeveer de helft van onze teeltbedden.

Onwelkome gasten

Ook in onze tuin is het niet enkel zonneschijn, ook hier duikt wel eens een onverwachts probleem op of zitten wij even met onze handen in het haar. Gelukkig kunnen wij dan altijd terecht bij ons vraagbaak Stefan Muijtjens en ons handboek.
Toen de tomatenplantjes klaar waren om buiten verder te groeien en verpot te worden, merkten wij een groot groeiverschil tussen de planten. Na een grondige inspectie is gebleken dat deze groene luizen hadden.  Om dit op te lossen zijn we samen met Stefan aan de slag gegaan om dit ecologisch te bestrijden. Dit door een selectie te maken van de planten die we gingen behandelen en een deel dat helaas verloren is gegaan. Gelukkig is er ruim gezaaid waardoor we een marge hebben opgebouwd voor voldoende behoudt van bruikbaar plantmateriaal. Nadat het grootste deel van de vliegen en luisjes is verwijderd, hebben wij de planten drie keer per dag natgespoten en na een week leek het probleem verholpen. Nu pronken de tomatenplanten dan ook in onze tuin.

De nieuwelingen
Door het zonnige, zomerse weer en de warme temperaturen is de grond voldoende opgewarmd en is er een begin gemaakt aan het zaaien in de volle grond. Hierbij is een start gemaakt met snijslasoorten, zoals kropsla zodat we de hele zomer sla uit eigen tuin in onze gerechten kunnen gebruiken. Daarnaast hebben we ook radijsjes en bonensoorten gezaaid en staan de koolraapjes en pak choi ook klaar om geplant te worden.


1 juni

De kunst van het planten

Gedurende de maand april komt de groei van groente, fruit en kruiden in onze tuin langzaam op gang. Als de laatste nachtvorst achter de rug is, dan is het tijd voor het echte werk. Achter de schermen werken onze vrijwilligers en landbouwadviseur Stefan Muijtjens (https://landbouwadviseur.be/) hard aan het telen en onderhouden van onze tuin. De oude woonkamer van de voormalige directeur/gastheer speelt hier ook nog een bijzondere rol in…

Het teeltplan

Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van alles wat er in onze tuin groeit, is in een schema duidelijk verwerkt waar elk plantbed voor gebruikt wordt en op welk moment een plantsoort wordt gezaaid of geplant. Dit schema, waarbij diversiteit en teeltwisseling voorop staan, is door Stefan opgesteld. Dit plan is van groot belang, want we willen eentonig gebruik van de grond voorkomen en zoveel mogelijk verschillende plantsoorten telen. Op deze manier houden we onze tuin en de bodem in goede conditie.

Onze plantspecialisten

Niet alleen in onze keuken, maar ook in onze tuin hebben wij grote ambities. Zo is het opkweken van eigen gewassen daar een van. Om dit vanaf het zaadje te kunnen realiseren hebben we de groep vrijwilligers verdeeld in verschillende specialisatiegroepen, om zo heel doelgericht te werk te kunnen gaan en samen veel kennis en vaardigheden op te bouwen. Iedere persoon specialiseert zich op deze manier in een specifiek onderdeel en werkt daarmee aan het gezamenlijke doel: de ontwikkeling van de tuin van ons château.

Van woonkamer naar ‘kraamkamer’
Na de voorbereidingen van de laatste plantbedden in onze tuin, is de grond geharkt en bewerkt met een woelriek om een zo luchtig mogelijk kweekbed te creëren waar de planten op hun best kunnen groeien. Ook is er compost toegevoegd en verwerkt in de grond. Daarna, op een frisse lenteochtend begin april, is het tijd om de allereerste gewassen te planten.

Daarnaast is er ook een start gemaakt aan het opkweken van eigen gewassen, in de oude woonkamer van onze voormalige directeur/gastheer Peter Harkema. Waar de ruimte eerst als woonkamer voor hem en zijn vrouw diende, is hier nu het ‘leven’ gestart van onze eigen gekweekte plantjes. Nadat de zaadjes ontkiemd waren, werden in de loop van mei de eerste plantjes in onze tuin gezet. Een spannende tijd voor ons en onze tuin, moestuinliefhebbers zullen die kriebels van nieuwsgierigheid en enthousiasme vast wel herkennen.

Van zaadjes planten tot plantjes delen

Met de zaaigroep is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een juiste en doelgerichte aanpak. Hierbij worden bepaalde einddoelen en deadlines gesteld om een optimale zaadontkieming te bereiken. Niet alle zaadjes die geplant worden komen ook daadwerkelijk uit, dus hier houden wij ook rekening mee om toch de gestelde doelproductie te kunnen behalen. Daarmee voorkomen we ook dat onze tuin overvol wordt en hebben onze planten genoeg ruimte om te kunnen groeien. Komt het dan toch voor dat onze planten harder en beter groeien dan verwacht, dan organiseren we een ´ruildag´ met groente, fruit en kruiden die over zijn. Een uniek moment om gasten uit te nodigen in onze tuin en ingrediënten en kennis uit te wisselen. Zo kunnen gasten ook thuis genieten van de ingrediënten uit onze tuin.


1 maart

Afsluiten afgelopen tuinjaar

Het echte begin van het nieuwe tuinjaar start met het afsluiten van het voorgaande jaar.

De tuinbedden die op dat moment niet meer in gebruik zijn, worden ingezaaid met groenbedekking. Dit heeft een driedelige werking; allereerst het op de plek houden van de grond tijdens de wintermaanden, ten tweede houdt het de grondstructuur los van het wortelstelsel dat gevormd wordt door de planten en als laatste dienen de planten ook direct als voedingsbodem wanneer het voorjaar aanbreekt en nieuwe compost onder de grond gemengd wordt.

Voorbereiding en nieuwe doelen in onze tuin

In de maand oktober of november zitten we met het team van Château Neercanne samen om het afgelopen tuinjaar te evalueren. Hier worden de positieve punten maar ook de verbeterpunten duidelijk in kaart gebracht waaruit doelstellingen voor het nieuwe tuinjaar worden opgesteld. Met dit globale plan gaan we aan de slag om onze tuinen opnieuw te vormen.

Een van onze grootste ambities voor het komende jaar is om binnen de tuin een grotere diversiteit te gaan creëren. Dit niet direct in verschillende soorten producten, maar meer variatie in type product. Bijvoorbeeld niet enkel de groene courgette laten groeien, maar meerdere soorten courgettes. Op deze manier kunnen we ook onderzoeken welke producten het meest voorspoedig groeien en welke soorten het lekkerst van smaak zijn.

Het gevolg hiervan is dat er in onze keukens minder gewerkt wordt met voorgekweekt plantmateriaal en dat wij dit vrijwel volledig zelf gaan opkweken. Dit betekent dat wij vanaf het zaadje alles in eigen tuin realiseren.

Er is een brede selectie gemaakt aan verschillende groentes die gekweekt worden in de tuin van ons château. Deze selectie is voornamelijk gericht op klassieke, biologische rassen en hierbij worden hybride rassen (oftewel gekruiste en gecombineerde rassen) uit de weg gegaan. Dit blijft een enigszins lastige kwestie, maar wel een sterk streven binnen onze tuin.

Van zaadje tot groeiend product

In de maand december worden de bestellingen voor onze tuin gemaakt bij verschillende tuinzaadhandelaren. Wij kiezen hierbij voor biologisch zaad omdat dit perfect aansluit bij onze biologische manier van werken binnen de tuin.

De eerste zaden zijn eind februari al geleverd. Op dat moment zijn de voorbereidingen in de tuin al in volle gang. De compost voor de tuinbedden wordt verdeeld. De sneeuw en kou maken het wel spannend voor onze tuinen, maar de zon wint het in deze tuin en geeft een flinke oppepper in de ontwikkeling. Dit merken wij voornamelijk aan de positieve groei van de kruiden in de tuin, wat voor ons aangeeft dat onze producten er langzaam maar zeker aan zitten te komen.

  • Print pagina