Menu

De tuin van Château Neercanne

De tuin van Château Neercanne

In de tuin van ons château worden jaarlijks allerlei soorten producten verbouwd die in onze keuken worden verwerkt tot verfijnde gerechten. De chef de cuisine van l’Auberge zorgt, in samenwerking met een groep vrijwilligers, ervoor dat hier elk jaar weer beter, biologischer en professioneler gekweekt kan worden. En dat allemaal voor het lekkerste, meest pure resultaat voor de smaakpapillen. (meer informatie via informatiekaarten op locatie)

Contactgegevens

Von Dopfflaan 10
6213 NG Maastricht
Nederland

Tel.: +31 (0)43 325 1359
E-mail: info@neercanne.nl

Volg ons

20 augustus

Een nieuw zaaimoment

De hoogte in
Ter voorbereiding van de verticale teelt van diverse soorten groenten hebben we verschillende constructies gemaakt. Zo zorgen we voor ondersteuning van de planten om de hoogte in te groeien. Bij de bonen zijn de snijbonen al klaar om geoogst te worden. Voor de doperwten een klimnet geplaatst ter ondersteuning in hun weg naar boven. Dit zorgt direct voor een heel nieuw aanzicht in onze tuin. Voorgaande jaren hebben wij veel geleerd over verschillende plantensoorten die zichzelf over de plantenbedden verspreiden, zoals de pompoenplant.

In ons handboek ´ecologisch tuinieren´ zijn wij op onderzoek uit gegaan en samen met de kennis uit onze tomatentuin zijn we met nieuwe ideeën aan de slag gegaan. We hebben bijvoorbeeld de materialen van oud wijnstokken gerecycled om de komkommers, meloenen en pompoenen te leiden. Hopend op een succes natuurlijk!
Na deze voorbereidingen zijn we de eerste kweek van de courgettes, pompoenen en pattisons (tulbandpompoen) ook gaan planten.

Efficiënt water geven
Er zit ook een technische kant aan onze tuin, de watervoorziening. Onze tuin krijgt nogal wat zonuren per dag en door de steeds drogere zomers hebben we in het verleden ook regelmatig moeten sproeien. Dit zorgt voor veel waterverbruik, hierdoor zijn wij opzoek gegaan naar een zuinigere en meer efficiëntere manier om te werk te gaan. Dit doen wij nu doormiddel van druppelslangen.
Dit systeem hebben we met de tijd uitgebreid en verziet inmiddels ongeveer de helft van onze teeltbedden.

Onwelkome gasten

Ook in onze tuin is het niet enkel zonneschijn, ook hier duikt wel eens een onverwachts probleem op of zitten wij even met onze handen in het haar. Gelukkig kunnen wij dan altijd terecht bij ons vraagbaak Stefan Muijtjens en ons handboek.
Toen de tomatenplantjes klaar waren om buiten verder te groeien en verpot te worden, merkten wij een groot groeiverschil tussen de planten. Na een grondige inspectie is gebleken dat deze groene luizen hadden.  Om dit op te lossen zijn we samen met Stefan aan de slag gegaan om dit ecologisch te bestrijden. Dit door een selectie te maken van de planten die we gingen behandelen en een deel dat helaas verloren is gegaan. Gelukkig is er ruim gezaaid waardoor we een marge hebben opgebouwd voor voldoende behoudt van bruikbaar plantmateriaal. Nadat het grootste deel van de vliegen en luisjes is verwijderd, hebben wij de planten drie keer per dag natgespoten en na een week leek het probleem verholpen. Nu pronken de tomatenplanten dan ook in onze tuin.

De nieuwelingen
Door het zonnige, zomerse weer en de warme temperaturen is de grond voldoende opgewarmd en is er een begin gemaakt aan het zaaien in de volle grond. Hierbij is een start gemaakt met snijslasoorten, zoals kropsla zodat we de hele zomer sla uit eigen tuin in onze gerechten kunnen gebruiken. Daarnaast hebben we ook radijsjes en bonensoorten gezaaid en staan de koolraapjes en pak choi ook klaar om geplant te worden.


1 juni

De kunst van het planten

Gedurende de maand april komt de groei van groente, fruit en kruiden in onze tuin langzaam op gang. Als de laatste nachtvorst achter de rug is, dan is het tijd voor het echte werk. Achter de schermen werken onze vrijwilligers en landbouwadviseur Stefan Muijtjens (https://landbouwadviseur.be/) hard aan het telen en onderhouden van onze tuin. De oude woonkamer van de voormalige directeur/gastheer speelt hier ook nog een bijzondere rol in…

Het teeltplan

Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van alles wat er in onze tuin groeit, is in een schema duidelijk verwerkt waar elk plantbed voor gebruikt wordt en op welk moment een plantsoort wordt gezaaid of geplant. Dit schema, waarbij diversiteit en teeltwisseling voorop staan, is door Stefan opgesteld. Dit plan is van groot belang, want we willen eentonig gebruik van de grond voorkomen en zoveel mogelijk verschillende plantsoorten telen. Op deze manier houden we onze tuin en de bodem in goede conditie.

Onze plantspecialisten

Niet alleen in onze keuken, maar ook in onze tuin hebben wij grote ambities. Zo is het opkweken van eigen gewassen daar een van. Om dit vanaf het zaadje te kunnen realiseren hebben we de groep vrijwilligers verdeeld in verschillende specialisatiegroepen, om zo heel doelgericht te werk te kunnen gaan en samen veel kennis en vaardigheden op te bouwen. Iedere persoon specialiseert zich op deze manier in een specifiek onderdeel en werkt daarmee aan het gezamenlijke doel: de ontwikkeling van de tuin van ons château.

Van woonkamer naar ‘kraamkamer’
Na de voorbereidingen van de laatste plantbedden in onze tuin, is de grond geharkt en bewerkt met een woelriek om een zo luchtig mogelijk kweekbed te creëren waar de planten op hun best kunnen groeien. Ook is er compost toegevoegd en verwerkt in de grond. Daarna, op een frisse lenteochtend begin april, is het tijd om de allereerste gewassen te planten.

Daarnaast is er ook een start gemaakt aan het opkweken van eigen gewassen, in de oude woonkamer van onze voormalige directeur/gastheer Peter Harkema. Waar de ruimte eerst als woonkamer voor hem en zijn vrouw diende, is hier nu het ‘leven’ gestart van onze eigen gekweekte plantjes. Nadat de zaadjes ontkiemd waren, werden in de loop van mei de eerste plantjes in onze tuin gezet. Een spannende tijd voor ons en onze tuin, moestuinliefhebbers zullen die kriebels van nieuwsgierigheid en enthousiasme vast wel herkennen.

Van zaadjes planten tot plantjes delen

Met de zaaigroep is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een juiste en doelgerichte aanpak. Hierbij worden bepaalde einddoelen en deadlines gesteld om een optimale zaadontkieming te bereiken. Niet alle zaadjes die geplant worden komen ook daadwerkelijk uit, dus hier houden wij ook rekening mee om toch de gestelde doelproductie te kunnen behalen. Daarmee voorkomen we ook dat onze tuin overvol wordt en hebben onze planten genoeg ruimte om te kunnen groeien. Komt het dan toch voor dat onze planten harder en beter groeien dan verwacht, dan organiseren we een ´ruildag´ met groente, fruit en kruiden die over zijn. Een uniek moment om gasten uit te nodigen in onze tuin en ingrediënten en kennis uit te wisselen. Zo kunnen gasten ook thuis genieten van de ingrediënten uit onze tuin.


1 maart

Afsluiten afgelopen tuinjaar

Het echte begin van het nieuwe tuinjaar start met het afsluiten van het voorgaande jaar.

De tuinbedden die op dat moment niet meer in gebruik zijn, worden ingezaaid met groenbedekking. Dit heeft een driedelige werking; allereerst het op de plek houden van de grond tijdens de wintermaanden, ten tweede houdt het de grondstructuur los van het wortelstelsel dat gevormd wordt door de planten en als laatste dienen de planten ook direct als voedingsbodem wanneer het voorjaar aanbreekt en nieuwe compost onder de grond gemengd wordt.

Voorbereiding en nieuwe doelen in onze tuin

In de maand oktober of november zitten we met het team van Château Neercanne samen om het afgelopen tuinjaar te evalueren. Hier worden de positieve punten maar ook de verbeterpunten duidelijk in kaart gebracht waaruit doelstellingen voor het nieuwe tuinjaar worden opgesteld. Met dit globale plan gaan we aan de slag om onze tuinen opnieuw te vormen.

Een van onze grootste ambities voor het komende jaar is om binnen de tuin een grotere diversiteit te gaan creëren. Dit niet direct in verschillende soorten producten, maar meer variatie in type product. Bijvoorbeeld niet enkel de groene courgette laten groeien, maar meerdere soorten courgettes. Op deze manier kunnen we ook onderzoeken welke producten het meest voorspoedig groeien en welke soorten het lekkerst van smaak zijn.

Het gevolg hiervan is dat er in onze keukens minder gewerkt wordt met voorgekweekt plantmateriaal en dat wij dit vrijwel volledig zelf gaan opkweken. Dit betekent dat wij vanaf het zaadje alles in eigen tuin realiseren.

Er is een brede selectie gemaakt aan verschillende groentes die gekweekt worden in de tuin van ons château. Deze selectie is voornamelijk gericht op klassieke, biologische rassen en hierbij worden hybride rassen (oftewel gekruiste en gecombineerde rassen) uit de weg gegaan. Dit blijft een enigszins lastige kwestie, maar wel een sterk streven binnen onze tuin.

Van zaadje tot groeiend product

In de maand december worden de bestellingen voor onze tuin gemaakt bij verschillende tuinzaadhandelaren. Wij kiezen hierbij voor biologisch zaad omdat dit perfect aansluit bij onze biologische manier van werken binnen de tuin.

De eerste zaden zijn eind februari al geleverd. Op dat moment zijn de voorbereidingen in de tuin al in volle gang. De compost voor de tuinbedden wordt verdeeld. De sneeuw en kou maken het wel spannend voor onze tuinen, maar de zon wint het in deze tuin en geeft een flinke oppepper in de ontwikkeling. Dit merken wij voornamelijk aan de positieve groei van de kruiden in de tuin, wat voor ons aangeeft dat onze producten er langzaam maar zeker aan zitten te komen.

  • Print pagina