Menu

De tuin van Château Neercanne

De tuin van Château Neercanne

In de tuin van ons château worden jaarlijks allerlei soorten producten verbouwd die in onze keuken worden verwerkt tot verfijnde gerechten. De chef de cuisine van l’Auberge zorgt, in samenwerking met een groep vrijwilligers, ervoor dat hier elk jaar weer beter, biologischer en professioneler gekweekt kan worden. En dat allemaal voor het lekkerste, meest pure resultaat voor de smaakpapillen. (meer informatie via informatiekaarten op locatie)

Contactgegevens

Von Dopfflaan 10
6213 NG Maastricht
Nederland

Tel.: +31 (0)43 325 1359
E-mail: info@neercanne.nl

Volg ons

Afsluiten afgelopen tuinjaar

Het echte begin van het nieuwe tuinjaar start met het afsluiten van het voorgaande jaar.

De tuinbedden die op dat moment niet meer in gebruik zijn, worden ingezaaid met groenbedekking. Dit heeft een driedelige werking; allereerst het op de plek houden van de grond tijdens de wintermaanden, ten tweede houdt het de grondstructuur los van het wortelstelsel dat gevormd wordt door de planten en als laatste dienen de planten ook direct als voedingsbodem wanneer het voorjaar aanbreekt en nieuwe compost onder de grond gemengd wordt.

Voorbereiding en nieuwe doelen in onze tuin

In de maand oktober of november zitten we met het team van Château Neercanne samen om het afgelopen tuinjaar te evalueren. Hier worden de positieve punten maar ook de verbeterpunten duidelijk in kaart gebracht waaruit doelstellingen voor het nieuwe tuinjaar worden opgesteld. Met dit globale plan gaan we aan de slag om onze tuinen opnieuw te vormen.

Een van onze grootste ambities voor het komende jaar is om binnen de tuin een grotere diversiteit te gaan creëren. Dit niet direct in verschillende soorten producten, maar meer variatie in type product. Bijvoorbeeld niet enkel de groene courgette laten groeien, maar meerdere soorten courgettes. Op deze manier kunnen we ook onderzoeken welke producten het meest voorspoedig groeien en welke soorten het lekkerst van smaak zijn.

Het gevolg hiervan is dat er in onze keukens minder gewerkt wordt met voorgekweekt plantmateriaal en dat wij dit vrijwel volledig zelf gaan opkweken. Dit betekent dat wij vanaf het zaadje alles in eigen tuin realiseren.

Er is een brede selectie gemaakt aan verschillende groentes die gekweekt worden in de tuin van ons château. Deze selectie is voornamelijk gericht op klassieke, biologische rassen en hierbij worden hybride rassen (oftewel gekruiste en gecombineerde rassen) uit de weg gegaan. Dit blijft een enigszins lastige kwestie, maar wel een sterk streven binnen onze tuin.

Van zaadje tot groeiend product

In de maand december worden de bestellingen voor onze tuin gemaakt bij verschillende tuinzaadhandelaren. Wij kiezen hierbij voor biologisch zaad omdat dit perfect aansluit bij onze biologische manier van werken binnen de tuin.

De eerste zaden zijn eind februari al geleverd. Op dat moment zijn de voorbereidingen in de tuin al in volle gang. De compost voor de tuinbedden wordt verdeeld. De sneeuw en kou maken het wel spannend voor onze tuinen, maar de zon wint het in deze tuin en geeft een flinke oppepper in de ontwikkeling. Dit merken wij voornamelijk aan de positieve groei van de kruiden in de tuin, wat voor ons aangeeft dat onze producten er langzaam maar zeker aan zitten te komen.

  • Print pagina