Menu

Eetbare, wilde planten

Alles over daslook

Daslook is familie van andere looksoorten, zoals bieslook en uien, en onmiskenbaar door zijn sterke geur. Dit plantje groeit volop in vochtige aarde van bosrijke gebieden. Eind maart tot en met juni is de perfecte periode om eropuit te gaan en daslook in het bos te plukken. In verschillende bossen in Limburg is daslook te vinden, bijvoorbeeld in de bossen bij Berg en Terblijt en Bemelen. De bladeren en bloemen kunnen rauw worden gegeten en hebben een sterke smaak. De jonge daslookblaadjes zijn heerlijk in soepen en sauzen.

Dave Beckers, chef banqueting van Château Neercanne, deelt graag zijn recept voor een olie en pesto die u in uw eigen gerechten thuis kunt gebruiken.

Daslook-olie

Ingrediënten

100 gr. gewassen daslook
300 gr. zonnebloemolie of olijfolie
3 gr. zout

Bereidingswijze

 1. Blancheer de daslook ongeveer 40 seconden in kokend water.
 2. Giet af op een zeef of vergiet en spoel direct met koud water af (dit is erg belangrijk voor het behoud van de mooie groene kleur).
 3. Pureer de daslook, olie en zout in de blender.
 4. Giet nogmaals door een fijne zeef en bewaar in een potje in de koelkast. De olie is direct klaar voor gebruik en kan enkele weken bewaard worden.

Serveersuggesties:

 • Druppel over salade, pasta of aardappelen
 • Wrijf vlees in met de olie voordat het gebakken wordt
 • Voeg het toe aan sauzen, zoals mayonaise

Daslookpesto

Ingrediënten

200 gr. gewassen daslook
3 knoflookteentjes
200 gr. parmezaanse kaas
15 gr. kappertjes
500 gr. goede kwaliteit olijfolie
Sap en rasp van 1 citroen (vooraf goed wassen)
80 gr. geroosterde pijnboompitten
20 gr. zout

Bereidingswijze

 1. Pureer alle ingrediënten in de blender totdat de massa bijna glad is. Er moet nog een beetje textuur in de massa zitten. Proef en voeg, indien nodig, peper/zout toe.
 2. Bewaar de pesto in een afgesloten bakje in de koelkast (maximaal een week houdbaar) of bewaar in de vriezer tot maximaal 6 maanden.

Serveersuggesties:

 • Op een toastje of een stuk stokbrood
 • Om een pastasalade mee aan te maken
 • Vul een kipfilet met de pesto of gebruik als marinade voor lamsvlees

Op zoek naar een recept met daslook? Probeer eens de ‘tortellini met daslook’ van chef Gilbert, de ‘stamppot van daslook met gerookte zalm’ van chef Raymond of voor de aspergeliefhebber het recept van chef Otto!

Daslook-recepten

 • Print pagina