Menu

Stamppot van daslook met gerookte zalm en hollandaisesaus

Stamppot van daslook met gerookte zalm en hollandaisesaus

‘Het voorjaar betekent voor mij, lekker buiten eropuit gaan. De eerste zonnestralen geven de mogelijkheid om te genieten van ons Limburgse heuvelland en weer eindeloos door de velden te struinen. Vaak zijn er ook in het wild dan al vele soorten kruiden te vinden waar perfect mee gekookt kan worden. Favoriet in het begin van het voorjaar is de daslook, dit is een wilde knoflook die op zoveel verschillende manieren te gebruiken is. Makkelijk te vinden in de natuur of te kweken in eigen tuin. Dus op dit moment dubbele winst, even naar buiten om natuur te snuiven, beetje vitamines pakken en gelijk je ‘inkopen’ voor het avondeten regelen. Zo weet u meteen waar uw eten vandaan komt.’

Raymond Remmen – Chef de cuisine Lunchrestaurant l’Auberge – Château Neercanne

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 6-8 kruimige aardappelen
 • 100/150 gr. daslook, goed gewassen en grof gesneden
 • 50 gr. boter
 • ongeveer 300 gr. gerookte zalm of als alternatief gerookte forel
 • 150 gr. sjalot
 • 100 ml. witte wijn
 • 100 ml. wijnazijn (wit)
 • 100 ml. water
 • zwarte peper en zout
 • Fijn gesneden bieslook
 • 4 eidooiers
 • 200 gr. gesmolten boter

*Daslook is te verkrijgen in de vroege lenteperiode, vanaf eind februari. Wil je dit recept maken buiten die periode? Vervang het dan door (baby)spinazie en een teentje knoflook.

Bereidingswijze

 1. Kook de aardappels gaar in water met zout. Doe dit voor ongeveer 20 minuten. U kunt de gaarheid altijd controleren door er even met de punt van een mes in te steken.
 2. In de tijd dat de aardappels gaar koken kun je de hollandaisesaus maken.
 3. Zet 100 gr. sjalot samen met de wijn, azijn en het water in een pan op middelhoog vuur.
  Voeg wat peper toe en ongeveer 5 gr. zout. Reduceer dit op wat lager vuur tot er 1/3 overblijft (100 ml.).
 4. Zeef dit in een bekken en voeg hier de eidooiers aan toe. Klop dit met een garde au bain marie gaar en roer er de gesmolten boter door. Zet de saus even aan de kant voor later.
 5. Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen. Prak ze grof met een vork.
 6. Stoof in een pan de resterende sjalot in de boter totdat ze glazig zijn. Voeg nu de daslook toe en draai het vuur uit. De daslook zal vrijwel gelijk slinken dit is het punt om de aardappel toe te voegen.
 7. Meng losjes en breng op smaak met zout en peper.
 8. Verdeel de stamppot over de borden en beleg met de gerookte zalm (ongeveer 80 gr.). Schep de hollandaisesaus er ruim overheen en garneer eventueel met bieslook.

Smakelijk eten!

3 tips van Raymond voor het maken van de stamppot

 1. Gebruik kruimige aardappelen, een vastkokende aardappel geeft namelijk vaak een lijmachtige textuur als je deze te lang bewerkt.
 2. Stamp of prak de aardappel zodat je verschil in textuur krijgt waardoor een stamppot ook interessant wordt om te eten en het niet een textuurloos geheel wordt.
 3. Gebruik een ‘zuur’ element in de stamppot. Een klein scheutje azijn maakt de smaakbeleving lichter en verrassend anders. Veel stamppotten zijn namelijk vaak rijk aan vet en daardoor zwaarder om te eten.

ontdek onze passies bij oostwegel collection

OC at Home neemt u mee in de wereld van onze huizen. Van tips, recepten en culinaire inspiratie tot aan tuinieren, kunst en design. Met deze verhalen willen wij u graag inspireren om kennis te maken met onze passies en herinneringen te maken #OCMemories, waar u ook bent.

Bekijk alle OC at Home artikelen
 • Print pagina