Menu

Tortellini met daslook en beurre blanc met parmezaanse kaas

Van zelfgemaakte pasta naar heerlijke, gevulde tortellini

‘Daslook is een belangrijk ingrediënt in dit tortellini-gerecht en voegt veel smaak toe. Het bereiden van de tortellini vergt wat tijd en moeite, maar het resultaat zal u zeker niet teleurstellen. En het kan van tevoren worden voorbereid, zodat u voor het serveren van dit gerecht nog maar een paar handelingen hoeft te verrichten!

Gilbert von Berg – Chef de cuisine Restaurant Château Neercanne

Ingrediënten (voor 8 personen )

Pastadeeg
250 gr. Italiaanse bloem
200 gr. eidooier (hier heeft u ongeveer 10 eieren voor nodig)
8 gr. zout
20 gr. olijfolie

Vulling
12 st. mooie rijpe tomaten
75 gr. feta
150 gr. daslook, deze is zelf te oogsten in het bos
50 gr. pijnboompitjes
2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
1 sjalot
2 tenen knoflook
200 gr. gezeefde tomaten
olijfolie van goede kwaliteit

Beurre blanc met parmezaan
1 eetlepel gesneden sjalot
1 eetlepel gesneden knoflook
200 gr. groentebouillon
300 gr. roomboter
15 gr. witte wijnazijn
250 gr. slagroom
Snufje piment of cayennepeper
circa 100 gr. Parmezaanse kaas

Afmaken
250 gr. jonge spinazie
Mooie balsamico-azijn
Sjalot
Beetje knoflook

Bereidingswijze

Pastadeeg, dit maakt u twee dagen van tevoren

  1. Leg de bloem op de werkbank, maak een kuiltje en doe het ei, olijfolie en zout hierin
  2. Werk het deeg met de handen op
  3. Blijf kneden totdat het volledig glad is (circa 15 min)
  4. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat 24 uur rusten in de koelkast

Vulling, dit maakt u één dag van tevoren

  1. Ontvel de tomaten, snijd in kwarten en verwijder het vruchtvlees.
  2. Rooster de pijnboompitjes in een pan en laat afkoelen.
  3. Snijd de sjalot, knoflook en daslook fijn.
  4. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en zweet de sjalot en knoflook.
  5. Voeg de tomatenkwarten en daslook toe en bak even kort aan.
  6. Voeg de gezeefde tomaten toe en damp de massa kort totdat hij licht gebonden is.
  7. Laat volledig afkoelen in de pan.
  8. Stop de massa, samen met de feta en pijnboompitjes, in een blender.
  9. Hak in de blender zodat de kaas en pitjes licht gehakt worden.

De structuur moet vergelijkbaar zijn met een fijne compote, en mag in ieder geval niet crèmig worden.

10. Doe de vulling in een spuitzak. Zorg dat de vulling volledig is afgekoeld voor het maken van de tortellini.

Beurre blanc met parmezaan, deze maakt u op dezelfde dag als de vulling

  1. Zweet de sjalot en knoflook en voeg alle ingrediënten behalve de parmezaanse kaas toe
  2. Breng aan de kook en voeg versgeraspte parmezaanse kaas toe totdat hij gebonden en schuimig opgeslagen is. Dit zal ongeveer 100 gr. zijn.
  3. Breng eventueel op smaak met zout en bewaar tot later. Als u de beurre blanc de volgende dag gaat gebruiken, bewaar deze dan afgedekt in de koelkast.

Tortellini

  1. Haal het deeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Bestrooi het aanrecht met bloem.
  2. Maak het deeg goed dun met een deegroller en rol meermaals uit met de pastamachine.
    De pasta moet dun maar wel hanteerbaar zijn.
  3. Bestuif tussendoor met bloem zodat het deeg niet gaat plakken.
  4. Steek cirkels uit van ongeveer 10 cm en leg deze naast elkaar op het aanrecht.
    Zorg dat het aanrecht goed droog is en bestrooi met bloem.
  5. Smeer de bovenste helft in met een kwastje eigeel, laat de onderkant droog.
  6. Spuit in het midden van ieder cirkeltje een mooi dopje van de vulling.
  7. Vouw dicht en wrijf van binnen naar buiten uit zodat de lucht eruit gaat.
  8. Leg de tortellini op een met bloem bestrooide plaat, dek af en bewaar in de koelkast als u de tortellini niet direct gebruikt. Het is ook mogelijk om de tortellini in te vriezen!

Maak het gerecht klaar

  1. Laat de tortellini’s rustig zakken in een grote pan ruim, zacht kokend water.
  2. Kook 4 minuten.
  3. Zweet sjalot en knoflook aan in een wokpan.
  4. Voeg spinazie en een kleine scheut balsamico-azijn toe.
  5. Verwarm de spinazie kort, deze moet nog half rauw zijn.
  6. Schik de spinazie in diepe borden.
  7. Haal met een schuimspaan voorzichtig de tortellini uit het water en laat uitlekken op een doek.
  8. Schik op ieder bord 3 tortellini’s.
  9. Maak de beurre blanc schuimig met een staafmixer.
  10. Dresseer de schuimige beurre blanc over de pasta en serveer direct.

Bon appétit!

ontdek onze passies bij oostwegel collection

OC at Home neemt u mee in de wereld van onze huizen. Van tips, recepten en culinaire inspiratie tot aan tuinieren, kunst en design. Met deze verhalen willen wij u graag inspireren om kennis te maken met onze passies en herinneringen te maken #OCMemories, waar u ook bent.

Bekijk alle OC at Home artikelen
  • Print pagina