Menu

Cultuurtocht 2019

Cultuurtocht 2019

Graag presenteer ik u hierbij het voorlopige programma van mijn 26ste Cultuurtocht!
Samen gaan wij vier dagen op stap en bezoeken wij weer bijzondere plekjes in Zuid-Limburg en de grensregio. U verblijft tijdens deze dagen op landgoed Château St. Gerlach.

Tot ziens in augustus!

Camille Oostwegel sr.

zondag 11 augustus 2019

De Cultuurtocht start om 14.00 uur op Château St. Gerlach met koffie en Limburgse vlaai. Na het ontvangst brengen wij een bezoek aan Kasteel Vliek dat omgeven is door een prachtig landschapspark. De historie van deze buitenplaats gaat terug naar de 14e eeuw en heeft door de eeuwen heen een aantal transformaties doorgemaakt.

Aansluitend gaan wij naar het Erfgoedhuis Meerssen. Een educatief centrum dat de rijkdom van Meerssen in beeld brengt. U maakt kennis met de natuur, cultuur en historie van Meerssen en omgeving.

’s Avonds maken wij een wandeling door de nieuwe groente- en kruidentuin en wijngaard van Château St. Gerlach. Tussen de wijnstokken verzorgt Rob Haenen van Burgemeester Quicx een proeverij van Limburgse bieren.

De avond wordt afgesloten met een diner in het château.

maandag 12 augustus 2019

Na het ontbijt staat een ochtendwandeling onder leiding van Stefan Cools door het Bunderbos, met zijn bijzondere en zeldzame flora, op het programma.

Na de wandeling brengen wij een bezoek aan de tuin van kunstenaar Caius Spronken in Kelmond. Als zoon van beeldhouwer Arthur Spronken en schilderes Varpu Tinakoja is hij opgegroeid in de wereld van kunst en heeft hij zich laten inspireren door zijn ouders.

Rond het middaguur worden wij verwacht in Kasteel Cortenbach in Voerendaal. Het huidige gebouw is rond 1713 als herenhuis gebouwd en werd opgetrokken uit de resten van de middeleeuwse burcht die op deze plek heeft gestaan. In deze schitterende omgeving wordt de lunch geserveerd. De heer Ton Goedmakers verzorgt hier een wijnproeverij van zijn Oostenrijkse wijndomein.

Naast mergel is Kunradersteen een van de regionale bouwstenen die in Zuid-Limburg nog in groeves wordt gedolven. Wij bezoeken de Kunradersteengroeve in Voerendaal. Aansluitend bezoeken wij een voormalig klooster in Simpelveld, hier is het museum ‘de schat van Simpelveld’ gevestigd. U krijgt hier een kijkje in het kloosterleven uit het begin van de twintigste eeuw.

Wij sluiten de middag fleurig af tussen de bloemen, met een bezoek aan Pluktuin Fien Fleur.

De avond begint ook tussen het groen. Met een bezoek aan de tuin La Chambre Blanche in Heerlen. Hier wordt tevens het aperitief geserveerd.

Het diner wordt geserveerd in Restaurant Pirandello.

dinsdag 13 augustus 2019

Rond 9.30 uur start het programma met een bezoek aan wijngaard Mergelsberg en Stookery Norbeeck in Noorbeek. Hier worden sinds 2013 op ambachtelijke wijze destillaten en likeuren gemaakt.

Aansluitend staan wij stil bij de bevrijding van deze regio 75 jaar geleden, met een bezoek aan de Amerikaanse Militaire begraafplaats in het Belgische Henri Chapelle. Naast Margraten is dit een van de grootste Amerikaanse begraafplaatsen waar Amerikaanse soldaten hun laatste rustplaats hebben gekregen.

Na een mooie busreis door de Belgische natuur en kleine dorpjes steken wij de grens over naar Duitsland. Wij brengen een bezoek aan het historische plaatsje Kornelimünster, met vakwerkhuizen en een indrukwekkende Abdij. Hier zullen wij ook lunchen.

Van een historische omgeving maken wij deze middag een sprong naar de nieuwe architectuur van het Maankwartier in Heerlen. Naar een ontwerp van kunstenaar Michel Huisman is hier een spectaculair en spraakmakend nieuw stuk Heerlen ontstaan.

Aan het einde van de middag gaan wij toch weer terug in de tijd, van de vroege middeleeuwen en Romeinse tijd, met een bezoek aan Villa Proosdij in Klimmen.

Het avondprogramma begint met een aperitief in de tuin van Villa Casa Blanca, waarna wij worden verwacht in Restaurant Château Neercanne voor het afsluitende diner.

woensdag 14 augustus 2019

De laatste dag staat ook dit jaar in teken van Maastricht. De stadsontwikkeling rondom de voormalige Sphinx-fabriek is in volle gang. De oude gebouwen worden omgetoverd tot prachtige panden met een nieuwe bestemmingen.

Wij brengen een bezoek aan het Eiffelgebouw met het schitterende dakterras en aan Loods 5, een lifestyle-winkel die gevestigd is in de voormalige fabriekshallen.

De ochtend wordt afgesloten met een wandeling door de nieuwe wijk Lindenkruis en het nieuwe Frontenpark.

In het Kruisherenrestaurant wordt de lunch geserveerd.

reserveren

De prijs bedraagt: € 840,- per persoon op basis van twee personen in een luxe hotelkamer in Château St. Gerlach.

De prijs is inclusief drie overnachtingen, ontbijt, busvervoer, diners, lunches, toegangsbewijzen, aperitieven, wijnproeverij, bierproeverij, koffie en vlaai op zondag.
Exclusief dranken tijdens de diners.

Wenst u eerder aan te reizen of een nachtje langer te blijven, vraag dan bij uw reservering naar de speciale verlengingsnachtprijs.

Reserveer nu via +31 (0)43 608 88 88 of info@stgerlach.nl

  • Print pagina