Menu

Cultuurtocht Elsevier Weekblad

Cultuurtocht Elsevier Weekblad

Al 26 jaar organiseert Camille Oostwegel sr. jaarlijks in augustus een Cultuurtocht voor zijn gasten. In samenwerking met Elsevier Weekblad organiseert hij dit jaar een extra Cultuurtocht die plaats zal vinden van zondag 6 t/m woensdag 9 september 2020.

Cultuurtocht Elsevier Weekblad

Vier dagen op stap met Camille Oostwegel sr. in Zuid-Limburg en de grensregio. Ontdek vanuit Château St. Gerlach de bijzondere plekjes in het land zonder grenzen!

Zondag 6 september 2020

De Cultuurtocht start om 14.00 uur op Château St. Gerlach met koffie en Limburgse vlaai. Na de ontvangst maakt u een wandeling door het Geuldal met hellingbos. Tijdens de wandeltocht bezoekt u de Curfsgroeve. De groeve, die alleen met gids te betreden is, is een nieuw stukje natuur met steile mergelwanden dat ontstaan is door de mergelwinning.
’s Avonds wordt u ontvangen in de nieuwe groente- en kruidentuin en wijngaard van Château St. Gerlach. Tussen de wijnstokken verzorgt sommelier Rick van Kerkhoff een wijnproeverij van Limburgse wijnen.
De avond wordt afgesloten met een 3-gangendiner in het château.

Maandag 7 september 2020

Na het ontbijt bezoekt u het Kunst- en verzamelhuis Wijlre. Dit kleinschalige museum brengt u terug in de tijd. Twintig museumkamers laten tijdsbeelden van 1870 tot 1970 zien. Op steenworp afstand van het museum ligt Kasteel Wijlre. In het park van het 17-eeuwse kasteel ligt het kunstpaviljoen Hedge House. Hier bezoekt u de tentoonstelling ‘Act between sliding doors’ van kunstenaar Klaas Kloosterboer (1959). Aansluitend gaat u lunchen.
Naast mergel is Kunradersteen een van de regionale bouwstenen die in Zuid-Limburg nog in groeves wordt gedolven. De Kunradersteengroeve in Voerendaal is sinds 2012 een actieve groeve die op verantwoorde wijze Kunradersteen delft.
In Lemiers ligt een bijzondere kapel, de Sint-Catharinakapel. Van oudsher was het een zaalkerkje dat na sluiting aan het einde van de 19e eeuw in verval raakte. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is de kapel gerestaureerd en voorzien van bijzondere muurschilderingen van Hans Truijen.

Op de terugreis naar het hotel, maakt u een korte tussenstop bij Abdij St. Benedictusberg in Mamelis voor het bijwonen van de vespers.
De avond begint in het groen, met een bezoek aan een schitterende tuin. De Carishof in Retersbeek is een parkachtige tuin met vele hagen en kleurrijke borders rondom een monumentale carréhoeve. In deze entourage kunt u genieten van het aperitief. Aansluitend wordt u verwacht in Restaurant Pirandello voor een 3-gangendiner.

Dinsdag 8 september 2020

Deze dag brengt u een bezoek aan de grensregio. In het Belgische dorpje Sint-Martens-Voeren ligt de Wijngaard Crutzberg. Wijnboer Eugené Ernens leidt u rond door zijn wijngaard, die gelegen is aan het riviertje de Veurs. Onderweg naar Duitsland maakt u een tussenstop bij de Amerikaanse Militaire begraafplaats in het Belgische Henri Chapelle. Naast Margraten is dit een van de grootste Amerikaanse begraafplaatsen waar 75 jaar geleden Amerikaanse soldaten hun laatste rustplaats hebben gekregen.

Na de lunch bezoekt u het Duitse, historische plaatsje Kornelimünster, met vakwerkhuizen en een indrukwekkende abdij. De abdij die rond 814 is gesticht, is ook de naamgever van de plaats. Münster betekent klooster en het klooster was gewijd aan Sint Cornelius.

De middag wordt afgesloten met een bezoek aan Kasteeltuin Oud-Valkenburg. Deze botanische tuin gelegen aan de voet van Kasteel Schaloen laat u kennismaken met onder andere wilde planten, landbouwgewassen, kruiden en een bijenkast.

Het avondprogramma begint met een aperitief in de tuin van Villa Casa Blanca, het voormalige woonhuis van de familie Oostwegel. Daarna vertrekt u naar Restaurant Château Neercanne voor het afsluitende driegangendiner met een muzikale touch.

Woensdag 9 september 2020

De laatste dag staat in het teken van Maastricht. De stadsontwikkeling rondom de voormalige Sphinx-fabriek is in volle gang. De oude gebouwen worden omgetoverd tot prachtige panden met nieuwe bestemmingen. U brengt een bezoek aan het Eiffelgebouw met het schitterende dakterras en aan Loods 5, een lifestyle-winkel die gevestigd is in de voormalige fabriekshallen.

De ochtend wordt afgesloten met een wandeling door de nieuwe wijk Lindenkruis en het nieuwe Frontenpark. In het Kruisherenrestaurant wordt de lunch geserveerd.

Inhoudelijke bijdrage Elsevier Weekblad

De redactie van Elsevier Weekblad zal tijdens de diners een inhoudelijke bijdrage verzorgen.

Arendo Joustra (1959) studeerde journalistiek in Utrecht en aan lowa State University in Ames, lowa (Verenigde Staten). Van 1980 tot 1989 werkte hij als sociaal economisch-, parlementair- en politiek redacteur van de Volkskrant. Sinds april 1989 in dienst van Elsevier Weekblad. Achtereenvolgens als algemeen verslaggever, politiek redacteur, check van de politieke redactie, correspondent Europese Unie in Brussel en chef van de redactie Nederland. In januair 1996 trad hij toe tot de hoofdredactie, om per 1 januari 2000 hoofdredacteur te worden. Joustra publiceerde tallozen boeken over uiteenlopende onderwerpen.

Carla Joosten (1960) is politiek redacteur van Elsevier Weekblad. Ze begon haar journalistieke loopbaan in 1980 bij De Limburger in Maastricht. In 1989 werd ze voor de regionale kranten van VNU verslaggever in Den Haag. Van 1996 tot 2000 was ze politiek redacteur van tv-programma Buitenhof en in 2000 kwam ze in dienst van Elsevier. Ze versloeg het Koninklijk Huis en de Haagse politiek. Van 2008 tot 2014 was ze voor Elsevier correspondent Europese Unie in Brussel. Daarna werd ze weer politiek redacteur in Den Haag. Samen met andere auteurs schreef ze Politieke woorden (SDU uitgeverij, 1997). In 2006 publiceerde ze Het koningshuis in een notendop (Bert Bakker).

Bram Hahn (Geleen, 1973) is redacteur van Elsevier Weekblad. Hij heeft sinds 2013 een culinaire column in het blad en schrijft daarnaast over voeding en gezondheid, psychologie, en tal van culturele onderwerpen.

Reserveren

De prijs bedraagt: € 855,- per persoon op basis van twee personen in een luxe hotelkamer in Château St. Gerlach. Eenpersoonstoeslag bedraagt € 270,-

De prijs is inclusief: drie overnachtingen, ontbijt, busvervoer, diners, lunches, toegangsbewijzen, aperitieven, wijnproeverijen, koffie en vlaai op zondag. Exclusief dranken tijdens de diners en lunch op woensdag. Wenst u eerder aan te komen of een nachtje langer te blijven, vraag dan bij uw reservering naar de speciale verlengingsnachtprijs.

Reserveer nu via +31 (0)43 608 88 88 of info@stgerlach.nl.

  • Print pagina