Menu

Bloemkool van de barbecue met truffel en aardappelmousseline

Winter harvest flavours

Het winterseizoen staat voor stevige groenten en warme smaken. Dit heerlijke vegetarische gerecht wordt op een verrassende manier bereidt, namelijk op de barbecue. Verras uw tafelgasten met dit smaakvolle gerecht met nootachtige en typisch winterse smaken met een hedendaagse twist. Wij verzekeren u, zelf de vleesliefhebbers smullen van dit gerecht.  

Guido Le Bron de Vexela – Chef de cuisine Les Salons 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 middelgrote bloemkool 
  • 200 gram roomboter 
  • Takjes tijm en rozemarijn 
  • 240 gram aardappel mousseline (fluweelzachte aardappelpuree)  
  • 4 gepofte sjalotten 
  • 8 stronkjes bimi 
  • 8 uitgestoken rondjes gele biet 
  • Circa 20 gram verse truffel 
  • Groentebouillon 
  • Handjevol hazelnoten 
  • Blad van palmkool (of boerenkool) 
  • Laurierblad 
  • 1 fijngesneden sjalot 
  • 1 teen knoflook fijngesneden 
  • Scheut room 

*Er is een barbecue nodig voor de bereiding van deze receptuur. 

Bereiding:

  1. Snijd de bloemkool in 4 gelijke plakken. 
  2. Maak van de roomboter beurre noisette. Laat de boter op laag vuur helemaal uitbruisen zodat er een goudgele massa ontstaat, welke een nootachtige geur heeft. Voeg een gedeelte van de knoflook, fijngesneden sjalot, laurier en rozemarijn toe tijdens het bruisen. Let op dat dit op laag vuur is en niet verbrand. 
  3. Besmeer met de beurre noisette de plakken bloemkool en doe er een snufje zout en peper op. Leg een paar blaadjes rozemarijn en tijm op de plakken bloemkool. Zorg dat in de tussentijd de Green Egg/barbecue aan is en een temperatuur van circa 150 graden heeft.  
  4. Leg de bloemkool op het rooster en gril deze totdat ze net aan gaar is. Besmeer de bloemkool af en toe nog even met de overgebleven boter. (let op dat er niet te veel boter op de kolen druppelt, dit zorgt voor vlammen).  
  5. Snijd de sjalotten in de lengte door en verwijder de schil, rooster ze ook op de binnen kant in de barbecue tot ze mooi gekleurd zijn. 
  6. Snijd het palmkoolblad in kleine stukjes en frituur deze mooi krokant in olie.  
  7. Maak de aardappel mousseline. Schil de aardappel en snijd in redelijk gelijke delen, kook ze in water met zout gaar, giet af en laat ze droog stomen, voeg dan roomboter en een scheut room toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 
  8. Zet de puree warm, en verwarm ook de bieten en bimi in een beetje groentebouillon en boter, breng dit op smaak met peper en zout.  
  9. Dresseer alles op het bord en schaaf er als laatste de truffel over, serveer met wat gebruineerde hazelnoten en strooi er eventueel nog een beetje van de beurre noisette omheen en werk het geheel af met de chips van palmkool.  

Smakelijk eten!  

  • Print pagina