Menu

Cultuurtocht Elsevier Weekblad

Cultuurtocht Elsevier Weekblad

De afgelopen 28 jaar organiseer ik de ‘Cultuurtocht’, waarvan de laatste 25 jaar voor gasten van Château St. Gerlach. 15 September viert Château St. Gerlach haar 25-jarig jubileum. Tijdens de EW- Cultuurtocht die van zondag 11 september t/m woensdag 14 september 2022 plaatsvindt, gaan wij enkele bezienswaardigheden bezoeken die ik tijdens deze 25 jaar heb bezocht.

Wij gaan bijzondere locaties met een lange geschiedenis bezoeken en wandelen door en langs unieke plekken.

Graag presenteer ik u het programma. Tot ziens in september!

Camille Oostwegel sr.

Contactgegevens

Joseph Corneli Allée 1
6301 KK Valkenburg
Nederland

Tel.: +31 (0)43 608 8888
E-mail: info@stgerlach.nl

Volg ons

Zondag 11 september

Na de ontvangst met een kop koffie of thee en Limburgse vlaai gaan wij op ontdekkingstocht over landgoed Château St. Gerlach en de verrassende omgeving. Wij brengen een bezoek aan de St. Gerlachuskerk met het museum en schatkamer. Hier bevindt zich de buste van de heilige St. Gerlachus. In de kapel kunt u de kleurrijke mozaïek-wand van kunstenares Irene van Vlijmen bewonderen. Via het landgoed en natuurgebied Ingendael lopen wij naar de Geulhemmergrotten, met bijzondere grotwoningen. Na het bezoek vervolgen wij de weg naar een kleurrijk en markant gebouw, ontworpen door de bekende architect Hundertwasser. De avond beginnen wij met een korte wandeling door de moestuin en wijngaard voor een aperitief alvorens wij gaan dineren in het château.

Maandag 12 september

Na het ontbijt staat de bus voor ons klaar voor een bezoek aan het Duitse, historische plaatsje Kornelimünster, met vakwerkhuizen en een indrukwekkende abdij. De abdij die rond 814 is gesticht, is ook de naamgever van de plaats. Münster betekent klooster en het klooster was gewijd aan Sint Cornelius. Aansluitend gaan wij een bezoek brengen aan Huize ten Bosch en het groenrijke Cottessen, waar wij gaan genieten van een lunch en een herder ons een demonstratie schapendrijven geeft. En wie weet mogen wij zelf ook een poging wagen. Op deze plek zal ook de lunch worden geserveerd. Daarna vertrekken wij voor een bezoek aan de Volmolen van Epen. De molen stamt uit de tweede helft van de 18de eeuw en was onderdeel van de Vaalser lakenindustrie. In 1872 is de molen omgebouwd tot graanmolen.
De middag sluiten wij af met een wandeling door de Heimansgroeve. Dit is de enige plek in Nederland waar gesteente uit het Carboon (zo’n 300 miljoen jaar oud) aan de oppervlakte komt. Voor het diner vertrekken wij naar Restaurant Pirandello.

Dinsdag 13 september

Deze ochtend vertrekken wij met de bus naar België, voor een bezoek aan Kasteel Hex te Heers in de Belgische Haspengouw. Dit imposante Kasteel van de grafelijke familie D’Ursel is beroemd om zijn tuinen en rijke inrichting. Aansluitend bezoeken wij de oudste stad van België, Tongeren. Een stad waar de band met het verleden nog duidelijk voelbaar en tastbaar is. De imposante O.L. Vrouwe Basiliek die u al van ver ziet liggen als u Tongeren nadert, de Romeinse omwallingen, de Moerenpoort en het Gallo-Romeins Museum geven u een kijk op het verleden van deze stad. In Tongeren gaan wij ook lunchen. Op de terugweg naar Château St. Gerlach maken wij nog een korte tussenstop bij de tuin van Edith Boënne. Edith staat bekend in de regio voor het verbouwen van de smaakvolste aardbeien. In haar tuin heeft ze dan ook tientallen soorten staan. ’s Avonds worden wij verwacht in Château Neercanne voor het diner. In de unieke wijnkelder van het château wordt het aperitief geschonken.

Woensdag 14 september

Na het ontbijt bezoeken wij Maastricht. Wij beginnen de ochtend met een prachtige tuin. De buurttuinderij “Hof van Heer”, is een ecologisch en esthetisch groen project van de toekomst. Daarna maken wij een wandeling over de eeuwenoude stadswallen van Maastricht. Na de wandeling brengen wij een bezoek aan de oudste wijngaard van Nederland, de Apostelhoeve. Dit wijngoed ligt op een helling ten zuiden van Maastricht in het Jekerdal. Na het proeven van enkele wijnen vertrekken wij naar het Kruisherenhotel voor de afsluitende lunch.

Inhoudelijke bijdrage Elsevier Weekblad

De redactie van Elsevier Weekblad zal tijdens de diners een inhoudelijke bijdrage verzorgen.

Arendo Joustra (1959) studeerde journalistiek in Utrecht en aan lowa State University in Ames, lowa (Verenigde Staten). Van 1980 tot 1989 werkte hij als sociaal economisch-, parlementair- en politiek redacteur van de Volkskrant. Sinds april 1989 in dienst van Elsevier Weekblad. Achtereenvolgens als algemeen verslaggever, politiek redacteur, check van de politieke redactie, correspondent Europese Unie in Brussel en chef van de redactie Nederland. In januair 1996 trad hij toe tot de hoofdredactie, om per 1 januari 2000 hoofdredacteur te worden. Joustra publiceerde tallozen boeken over uiteenlopende onderwerpen.

Carla Joosten (1960) is politiek redacteur van Elsevier Weekblad. Ze begon haar journalistieke loopbaan in 1980 bij De Limburger in Maastricht. In 1989 werd ze voor de regionale kranten van VNU verslaggever in Den Haag. Van 1996 tot 2000 was ze politiek redacteur van tv-programma Buitenhof en in 2000 kwam ze in dienst van Elsevier. Ze versloeg het Koninklijk Huis en de Haagse politiek. Van 2008 tot 2014 was ze voor Elsevier correspondent Europese Unie in Brussel. Daarna werd ze weer politiek redacteur in Den Haag. Samen met andere auteurs schreef ze Politieke woorden (SDU uitgeverij, 1997). In 2006 publiceerde ze Het koningshuis in een notendop (Bert Bakker).

Bram Hahn (Geleen, 1973) is redacteur van Elsevier Weekblad. Hij heeft sinds 2013 een culinaire column in het blad en schrijft daarnaast over voeding en gezondheid, psychologie, en tal van culturele onderwerpen.

Reserveren

De prijs bedraagt: € 890,- per persoon op basis van twee personen in een luxe hotelkamer in Château St. Gerlach. De prijs voor een luxe eenpersoonskamer bedraagt € 1.182,50 per persoon. De prijs is inclusief drie overnachtingen, ontbijt, busvervoer, diners, lunches, toegangsbewijzen, aperitieven, wijnproeverij, koffie en vlaai op zondag. Exclusief dranken tijdens de diners en lunch.

Wenst u eerder aan te reizen of een nachtje langer te blijven, vraag dan bij uw reservering naar de speciale verlengingsnachtprijs.

Reserveer nu via +31 (0)43 608 88 88 of info@stgerlach.nl.

  • Print pagina