Menu

Cultuurtocht

Wandel-, cultuur- & natuurvakantie 2022

Graag presenteer ik u hierbij het voorlopige programma van mijn 29ste Cultuurtocht!

Dit jaar zal de vierdaagse ontdekkingstocht ons weer langs bijzondere bezienswaardigheden in Zuid-Limburg en de grensregio brengen.

U overnacht deze dagen op landgoed Château St. Gerlach.

Tot ziens in augustus!

Met Zuid-Limburgse groet,

Camille Oostwegel sr.

Contactgegevens

Joseph Corneli Allée 1
6301 KK Valkenburg
Nederland

Tel.: +31 (0)43 608 8888
E-mail: info@stgerlach.nl

Volg ons

Zondag 28 augustus 2022

De Cultuurtocht start om 14.00 uur op Château St. Gerlach met koffie en Limburgse vlaai. Na de ontvangst en kennismaking vertrekken wij naar Arensgenhout voor een bezoek aan het kunstenaarspaar Siiri Spronken en Thomas Junghans. Zij hebben een totaal verschillende benadering van kunst. Siiri werkt tweedimensionaal op doek en Thomas is bekend om zijn sculpturen. Zij stellen hun ateliers deze middag voor ons open.

De middag sluiten wij af met een bezoek aan wijngaard Raar Saint Rémi van Josje en Arno Claessens in Meerssen. Zij leiden ons rond over hun wijngaard met aansluitend een proeverij van diverse Raar Saint Rémi-wijnen.

De avond wordt afgesloten met een diner in het château.

Maandag 29 augustus 2022

Deze ochtend staat een bezoek gepland aan de imposante Romaanse Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus in St. Odiliënberg. Na een zware beschadiging in de WO-II is de kerk tussen 1949 en 1951 herbouwd. In 1957 kreeg de kerk zijn titel ‘basilica minor’.

Aansluitend brengen wij een bezoek aan de tuin met glasobjecten van kunstenares Dian Hornstra. Tussen de kleurrijke bloemenborders staan verrassende glasobjecten die door Dian vervaardigd zijn.

De lunch zullen wij combineren met een rondvaart over de Maasplassen. Wij gaan aan boord van het gethematiseerd schip Maaslakei. Het interieur en exterieur van het schip heeft als thema ‘Limburgse zand- en grindwinning’.

Na het verlaten van het schip trekken wij de natuur van het unieke landgoed ‘De Bedelaar’ in. Dit gebied is bijzonder omdat rond 1900 Eugène Dubois hier woonde. Hij was dé Nederlander die het gelijk van Darwin bewees. Hij vond als eerste in 1891 in Indië de ontbrekende schakel tussen de aap en de mens. Als ecoloog heeft hij getracht de oer-vegetatie van het gebied te reconstrueren. Een 38 ha open heidelandschap werd omgevormd tot een dichtbosgebied met bomen, struiken en planten uit o.a. de tropen. Nu meer dan een eeuw later zijn de restanten van zijn ideologie nog terug te vinden. Waaronder ook de Uilentoren en de Vleermuizentoren.

’s Avonds wordt het diner geserveerd in Restaurant Pirandello

Dinsdag 30 augustus 2022

Na het ontbijt vertrekken wij naar de Duitse plaats Heinsberg. In deze meeste westelijke stad van Duitsland ligt de Sint-Gangelfuskerk. De kerk is gebouwd op de plek waar voorheen een elfde-eeuwse basiliek stond. Dit is nog terug te zien aan de Romaanse crypte die opgedragen is aan de heilige en martelaar Gangulfus. In de kerk zijn ook de relikwieën van de heilige Hedwig van Andechs te zien.

Naast het bezoek aan de kerk, brengen wij ook een bezoek aan Begas Haus. Begas was een kunstenaarsfamilie van schilders en beeldhouwers, die vier generaties lang hun stempel hebben gedrukt op de Duitse kunstgeschiedenis, van de Verlichting, via romantiek en Biedermeiertijd tot aan de monumentaal-cultuur van de Gründerzeit.

Na de lunch bezoeken wij het prachtige gebied waar vroeger Kasteel Etzenrade stond. Er is weinig over van het kasteel, maar hier is de geschiedenis, archeologie, natuur en landschap, water, educatie en recreatie op een bijzondere wijze bijeen gebracht en vormgegeven door Piet Oudolf, de beroemde tuinarchitect. Beeldend kunstenaar Sjra Schoffelen, woonachtig in Etzenrader Huisken leidt ons rond.

Als laatste bezoeken wij deze middag een van de meest spirituele plekken van Nederland, het Clemensdomein. Het domein omvat het monumentale Sint-Clemenskerkje, de Lourdesgrot, het Grafmonument van de baron en barones de Negri en het Clemenspark.

De avond beginnen wij met een aperitief op Wijngoed Hoeve Nekum in het Jekerdal, waarna wij verwacht worden in Restaurant Château Neercanne voor het afsluitende diner.

Woensdag 31 augustus 2022

De laatste dag van de Cultuurtocht brengen wij een bezoek aan landgoed Heerdeberg. Een prachtig voorbeeld van een bedrijf dat kookt en leeft op het ritme van de seizoenen. Dat wat het landgoed biedt, vindt u vers op het bord terug. De groenten en kruiden zijn biologisch en de dieren scharrelen vrij rond.

Aansluitend bezoeken wij een Maastrichts industrieel erfgoed, de voormalige gasfabriek ook wel in de volksmond de cokesfabriek genoemd. Dit monument, dat omgevormd is tot kunstobject, is nu de designstudio van de Duitse designer Valentin Loellmann. Loellman is vooral bekend om zijn exclusieve meubelontwerpen.

Alvorens wij gaan lunchen bij Kruisherenrestaurant, maken wij een tussenstop bij een van de Maastrichtse stadspaleizen. Laat u verrassen!

Reserveren

De prijs bedraagt:  € 890,- per persoon op basis van twee personen in een luxe hotelkamer in Château St. Gerlach.

De prijs is inclusief drie overnachtingen, ontbijt, busvervoer, diners, lunches, toegangsbewijzen, aperitieven, wijnproeverij, koffie en vlaai op zondag. Exclusief dranken tijdens de diners en lunch.

Wenst u eerder aan te reizen of een nachtje langer te blijven, vraag dan bij uw reservering naar de speciale verlengingsnachtprijs.

Reserveer nu via +31 (0)43 608 88 88 of info@stgerlach.nl

  • Print pagina