Menu

Expositie Henri Ritzen

Expositie Henri Ritzen

Burgemeester Quicx, Coffee & More
31 maart – VERLENGD TOT EN MET 25 AUGUSTUS 2019

Unieke expositie van tientallen schilderijen van Henri Ritzen (1892 – 1976) uit de privécollectie van familie Ritzen!

Contactgegevens

Joseph Corneli Allée 1
6301 KK Valkenburg
Nederland

Tel.: +31 (0)43 608 8888
E-mail: info@stgerlach.nl

Volg ons

Henri Ritzen

Henri Ritzen wordt in 1892 geboren in Schinnen.  Hier groeit hij op en zal hij zijn hele leven blijven wonen. Hij is gezinshoofd, middenstander, huisschilder, amateur-toneelspeler, leraar reclametekenen, kerkmeester en zeer actief in de dorpsgemeenschap. Maar ook behept met een bijzonder tekentalent.

Onder invloed van zijn leermeesters Jos A. Postmes en Henri Jonas ontwikkelt Henri Ritzen een stijl die hem zo eigen maakt. Zijn doeken tonen Zuid-Limburg zoals het werkelijk was. Ze worden in de jaren dertig van de vorige eeuw gezien als de uitingen van Limburgs volksgevoel en religiositeit.

Hij neemt een bijzondere positie in onder de Limburgse landschapschilders. Hij zet zijn ezel neer in het land van Schinnen, en schildert vanuit de hoogte het landschap.

Door de jaren heen verandert zijn werk. Na de Tweede Wereldoorlog maakt het romantisch expressionisme plaats voor bezieling. Zijn werken zijn meer nostalgische verbeeldingen. Dan volgt er een periode dat hij zijn doeken opbouwt uit felle grote kleurvlakken, waar figuratie wordt herleid door abstractie. En na zijn pensionering in de jaren zestig breekt er wederom een nieuwe periode aan. De verf wordt korreliger, dikker en vlakken worden organische structuren. Grote verfvlakken domineren nu het landschap.

In zijn laatste schilderjaren geeft Ritzen verder duiding aan het landschap. Ruim opgezette verfvlakken worden hard tegen elkaar gezet.

 

Andere evenementen