Menu

Schonewille-concerten

Schonewille-concerten

Jong, getalenteerd en vaste musicus op ons landgoed: Kasper Schonewille (27) en zijn piano weten u mee te slepen in de meest indrukwekkende, klassieke muziekstukken. Wanneer hij zichzelf moet omschrijven in een muziekstuk dan kiest hij voor iets spontaans, dromerig met hier en daar een actieve uitbarsting, Chopin met zijn Polonaise-Fantaisie.

Wat is zijn verhaal achter zijn grote liefde en passie voor dit specifieke type muziek?

Contactgegevens

Joseph Corneli Allée 1
6301 KK Valkenburg
Nederland

Tel.: +31 (0)43 608 8888
E-mail: info@stgerlach.nl

Volg ons

Hoe de liefde en fascinatie begon…

‘Mijn eerste aanrakingen met klassieke muziek waren de pianostukjes van Mozart, waaronder het Rondo alla Turca en zijn Sonate ‘facile’. Dit was op 13-jarige leeftijd. Gefascineerd door deze muziek voelde ik meteen de drang om dit zelf te willen spelen. Een nog intensere ervaring had ik kort daarna met de Waltzen van Chopin, de romantische stijl waar ik uiteindelijk het meeste van zou gaan houden.

Echter blijft het een muzikaal mysterie waarom we aangetrokken worden tot bepaalde stijlen of stukken. In de eerste plaats is het natuurlijk de genialiteit van de muziek zelf die een rol speelt. Daarnaast zijn er veel aspecten die een rol kunnen spelen, waaronder afkomst, omgeving en persoonlijkheid. Over het algemeen word ik het vaakst aangetrokken tot romantische, lichtvoetige en lyrische muziek.

In een ultieme ‘muziekwereld’…

‘In het eeuwige leven zou ik samen een concert willen geven met Felix Mendelssohn, een componist die me buitengewoon interesseert. Niet alleen zijn muziek, maar ook zijn flamboyante karakter zorgden ervoor dat hij misschien wel de meest geliefde componist op aarde was in zijn tijd. Daarnaast excelleerde hij als pianist, dirigent en organist en was hij een getalenteerd tekenaar. Dit concert zou dan plaatsvinden in de grote zaal van het concertgebouw van Amsterdam, naar mijn opinie de allermooiste concertzaal op onze aardbol.’

Woon een Schonewille-concert bij

Voor de Schonewille-concerten werkt Kasper graag met gastmusikanten, zoals pianist David Voncken. Hij heeft recent zijn Bachelorstudie aan de Hochschule für Musik in Dresden afgerond. Zijn eigen persoonlijkheid zou hij omschrijven als de Variaties opus 9 van Brahms. Een muziekstuk dat je laat verzinken in diepe gedachten om je vervolgens weer op te wekken met een uitbarsting van passie.

Wat is zijn verhaal achter zijn grote liefde en passie voor dit specifieke type muziek?

Hoe de liefde en fascinatie begon…

‘De eerste Ballade in g-klein van Chopin is mijn eerste echte herinnering aan klassieke muziek. Ik was toen 12 jaar oud. Deze muziek zat verwerkt in de film ‘The pianist’ binnen een zeer emotionele context en greep mijn aandacht. Ik vind dat het verhaal bij muziekstukken van groot belang is, of dat nou een verhaal is dat bij het stuk of de componist hoort, of een verhaal dat iemand er later aan toegevoegd heeft. Het zorgt voor een compleet gevoel, een compleet verhaal.’

In een ultieme ‘muziekwereld’…

Als alles mogelijk was dan zou ik graag een concert willen geven met Brahms. Dit niet alleen omdat hij een goede pianist was, maar vooral omdat hij een van mijn favoriete componisten is.
Ik kan zijn muziek enorm waarderen. Ik kan mij niet anders voorstellen dan dat hij ook een fijn persoon moet zijn geweest. Een persoon waarmee je diepgaande, interessante discussies kunt voeren over muziek, maar ook een goede compagnon is om gezellig een glas wijn mee te drinken.
Dit ultieme concert met Brahms zou ik dan willen geven in zijn huis in Pörtschach in Oostenrijk. Buiten het feit dat deze plek een bijzonder persoonlijke betekenis heeft voor zowel Brahms als mijzelf, is het ook een schitterende locatie gelegen aan het prachtige Bergmeer.’

Woon een Schonewille-concert bij
  • Print pagina