Menu

Winterreise

Winterreise

Eén mens, één wandeling, één vertelling…
Zondag 3 februari 2019

St. Gerlach Paviljoen | Château St. Gerlach

Liedduo Bart Verhagen (tenor) en Wouter Bergenhuizen (pianist) brengen het prachtige werk Winterreise van Schubert ten gehore. Deze liedcyclus handelt over een man die een reis maakt door landschappen en gemoedstoestanden, op zoek naar zichzelf.

De winterse omgeving van Château St. Gerlach en de prachtige, doorleefde vertolking van Bart en Wouter zorgen voor een buitengewone ervaring van dit prachtige stuk.

Arjen van Prooijen, docent aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht en Conservatorium Maastricht, verzorgt deze ochtend een inleiding. Hij laat u alvast kennis maken het verhaal achter de Winterreise, zodat u de klanken nog intenser kunt beleven.

Ontvangst: 10.00 uur
Inleiding: 10.30 uur
Concert: 11.00 uur (einde rond 12.15 uur)

Contactgegevens

Joseph Corneli Allée 1
6301 KK Valkenburg
Nederland

Tel.: +31 (0)43 608 8888
E-mail: info@stgerlach.nl

Volg ons

Maak uw beleving compleet!

Alvorens u op “Winterreise” gaat met Arjen, Bart en Wouter serveren wij een kop koffie/ thee met een apfelstrudel en vanillesaus. Na de muzikale zwerftocht door het winterse landschap kunt u gaan genieten van een zelfgemaakte erwtensoep* en roggebrood met spek en een drankje naar keuze.*

Tevens krijgt u van ons een mooie wandelroute, indien u zelf nog een winterse wandeling wilt gaan maken in de omgeving van Château St. Gerlach.

€ 29,- p.p. inclusief concert, koffie/thee met apfelstrudel en vanillesaus, erwtensoep en roggebrood met spek, drankje en wandelroute

*Op verzoek serveren wij ook een vegetarische soep

Reserveren via +31 (0)43 608 88 88 of info@stgerlach.nl

Het is ook mogelijk om alleen het concert te bezoeken.
De kaartjes zijn te koop bij de hotelreceptie van Château St. Gerlach.

Toegangsprijs  € 15,-

Reserveren via +31 (0)43 608 88 88 of info@stgerlach.nl


De muziek

Winterreise

De gedichten van Wilhelm Müller en de muziek van Franz Schubert vormen samen de eenzame en koude zwerftocht van een jongeling door het winterse landschap om een verloren liefde te verwerken! Door de klanken van Schubert worden de emoties van de jongeling tastbaar.

Aan het einde van zijn reis ontmoet hij de orgelman. Betekent het de dood of het nieuwe begin, het einde van zijn rouwproces? Het blijft een mysterie…

 

 

Wij stellen aan u voor

Tenor Bart Verhagen studeerde aan het Conservatorium Maastricht bij Frans Kokkelmans en Jon Thorsteinsson. Hij wordt op het moment gecoacht door Jard van Nes en Gisela Rohmert. Hij volgde als aanvulling op zijn conservatoriumstudie de opleiding aan het Lichtenberger Instituut en is daar sinds 2018 werkzaam als docent. Bart was als solist o.a. te horen in de Mariavespers van Monteverdi, de Johannes Passion van Bach en het Requiem van Mozart. Daarnaast is hij een veelgevraagd koorzanger en nam hij deel aan de Internationale Chor Acadamie Lübeck, waar hij diverse werken zong van o.a. Brahms en Orff. Bovendien werkt hij sinds enkele jaren als koorlid bij Studium Chorale. Naast zijn werk als freelance zanger werkt Bart als docent aan het Conservatorium Maastricht, Hogeschool Leiden en bij het Theater Aachen. Tot slot geeft hij zanglessen aan professionals en amateurs en verzorgt Bart regelmatig workshops voor koren, waaronder het Nederlands Studentenkamerkoor en de Koor Academie Maastricht, waarvan hij medeoprichter is.

Pianist Wouter Bergenhuizen studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Franz Liszt Academie in Boedapest, waar hij les heeft gevolgd bij o.a. Willem Brons, Jan Wijn en Ferenc Rados. Bij de Philharmonie Zuid-Nederland is Wouter regelmatig te gast als solist. Hij speelde daar onder andere de pianosolo in Totentanz van Liszt. Onlangs was hij -samen met het kamermuziekensemble van het Orkest van het Oosten- te horen in Saint-Saëns’ septet voor trompet, strijkkwintet en piano. Hij is breed geïnteresseerd in de diverse stijlen binnen de klassieke muziek, zijn repertoire reikt dan ook van de vroege (barokke) muziek tot hedendaagse werken, zoals hij ze ten gehore brengt met Ensemble ‘88. Naast zijn werk als uitvoerend musicus, werkt Wouter sinds 2011 als pianodocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Samen vormen Bart en Wouter een liedduo. Tot hun repertoire behoren werken van o.a. Schubert, Mahler en Schumann. Zij worden gecoacht door Ulrich Eisenlohr. Die Winterreise is een werk dat beide musici enorm aanspreekt. De emotionele lijnen in de zangstem reflecteren in de pianopartij (en vice versa). De cyclus is daarom voor zowel pianist als zanger uitdagend en interessant. De verschillende lagen maken dit stuk tot een immer boeiend werk dat talloze keren beluisterd en gespeeld kan worden, zonder ooit saai te worden.