Menu

Carnavalsexpositie Henri Landier

Carnavalsexpositie Henri Landier in Kruisherenhotel Maastricht

Van 21 februari tot en met 27 februari exposeert de Parijse kunstenaar Henri Landier in Kruisherenhotel Maastricht. Ontdek 60 nieuwe schilderijen van Henri Landier, gemaakt vanuit zijn liefde voor het Maastrichtse Carnaval. Verspreid over 6 bijzondere locaties in Maastricht en omgeving.

Contactgegevens

Kruisherengang 19/23
6211 NW Maastricht
Nederland

Tel.: +31 (0)43 329 2020
E-mail: info@kruisherenhotel.nl

Volg ons

Schilderijen van Henri Landier

Kunstexpositie op diverse locaties

De 60 nieuwe schilderijen worden op diverse locaties in Maastricht en omstreken getoond. De basis van de expositie en het merendeel van de werken zijn te bewonderen in het Kruisherenhotel Maastricht. Alle locaties zijn gratis toegankelijk.

  • Museum aan het Vrijthof
  • Château St. Gerlach
  • Château Neercanne
  • Theater aan het Vrijthof
  • Studio Çedille Design
  • Kruisherenhotel Maastricht

Profiel Henri Landier

Gedurende zestig jaar heeft Henri Landier een aanzienlijk aantal werken als schilder en graveur geproduceerd.
Hij maakte 4.000 schilderijen en 2.000 gravures die bekend zijn over de hele wereld door de honderd speciale tentoonstellingen die hij heeft gegeven in galeries en musea in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Zo exposeerde hij ook in 2014 al in het Kruisherenhotel Maastricht en was hij ook te gast bij de Maastrichtse Carnaval.

Van Gogh in Museum aan het Vrijthof

Kunstenaar Henri Landier neemt niet enkel zijn eigen werk mee vanuit Parijs naar Maastricht, maar ook een ‘Van Gogh’. Het schilderij (1890) is eigendom van Henri Landier en een portret van Paul Ferdinand Gachet.

Paul Ferdinand Gachet (1828-1909) was een arts die praktiseerde wat later alternatieve geneeskunde werd genoemd. Hij had zijn kantoor gevestigd in Parijs en had zijn woonplaats in Auvers-sur-Oise, in de Parijse buitenwijken. Gepassioneerd door kunst, verzamelaar en amateur-kunstenaar zelf, was hij de vriend van vele schilders, waaronder de Nederlander Vincent van Gogh (1853-90). Gachet en Van Gogh bezochten elkaar gedurende twee maanden: vanaf 20 mei 1890, de datum waarop Van Gogh zich vestigde in een pension in Auvers, tot 27 juli van hetzelfde jaar, toen de schilder zelfmoord pleegde.
Van Gogh, die aan psychische aandoeningen leed, schilderde graag met Gachet, waarvan hij verschillende portretten maakte in olieverf. Met de hulp van Gachet kon hij dit portret etsen en afdrukken op de pers van de arts, waarschijnlijk in de middag van 15 juni 1890 na een zondagse maaltijd bij hem thuis.