Kunstexposities in Burgemeester Quicx
‘Te leven is een gunst, te weten hoe is een kunst.’ - Toon Hermans
Naast goede koffie gaat ons hart ook sneller kloppen van prachtige kunst aan de muur. Kunst van Limburgse bodem wel te verstaan. De mooiste exemplaren van uiteenlopende kunststromingen, bij óns aan de muur. Dat kleine geluksmoment, genietend van een kopje koffie, een heerlijke lunch en vanuit uw ooghoek een selectie aan uitzonderlijke kunstwerken. Kom het snel met eigen ogen bewonderen.
Expositie ''Een greep uit de collectie van Marx en Marx Kunst''
Expositie ''Een greep uit de collectie van Marx en Marx Kunst''
8 april – 8 september 2024
Tijdens de zomer van 2024 kunt u in bistro “Burgemeester Quicx” van 8 april tot 8 september van 9 uur ’s-ochtends tot 18 uur ’s-avonds genieten van een greep uit de collectie van Marx en Marx Kunst. U kunt er kunstwerken aantreffen van verschillende gerenommeerde Limburgse kunstenaars zoals Charles Eyck, Jos Frissen, Patrick Creijghton, Guus van Eck, Gene Eggen, Robert Graafland, Henri Jonas, Lei Molin en nog vele anderen.
Voorgaande exposities in Burgemeester Quicx:
Expositie Frank Meijers
1 Oktober – 11 Januari 2024
Frank Meijers vond pas na vele omzwervingen in India, Afrika en Zuid-Amerika zijn roeping als kunstschilder op het Venezolaanse eiland Isla Margarita. Zijn passie voor schilderen werd geïnspireerd door zijn ontmoeting met de beroemde Venezolaanse kunstenares Yenny Hernandéz Carpio, die later zijn echtgenote werd. Ondanks zijn lange periode zonder serieus schilderen, overtuigde Frank Yenny met zijn kunstzinnigheid. Hij begon met indrukwekkende doeken en ontwikkelde zijn figuratieve impressionistische stijl, gekenmerkt door grijstinten, een zeldzaamheid in Venezuela. Frank staat bekend als de ‘Hollandse Meester’ in Venezuela, waar zijn kunst nu musea en galeries siert.
Expositie Jan Martens
2 Juli – 30 September 2023
Jan Martens (1939 – 2017) was een Nederlands beeldend kunstenaar en kunstdocent. Die zich vooral bezig hield als kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer en ontwerper.
Martens studeerde aan de Akademie Industriële Vormgeving in Eindhoven en later aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Vanaf 1968 gaf hij les aan de Akademie Industriële Vormgeving, als docent tekenen.
Hij heeft niet alleen op canvas geschilderd, maar gebruikte ook andere materialen waaronder een Perzisch tapijt als ondergrond. Ook heeft hij veel driedimensionaal werk gemaakt: assemblages met steeds een knipoog naar de schilderkunst. Als ontwerper vervaardigde hij glas in lood en ontwierp hij voor industriële toepassingen.
Martens maakt opvallende kunstwerken waarbij schilderij, tekening en vaak ook het driedimensionale beeld één synthese vormen. Hij doet dit zoals het leven is; uitbundig en ingetogen, maar steeds met een gelaagdheid die een voorgeschiedenis doet vermoeden. Hij voelt een intieme verwantschap met voorwerpen die in hun vergankelijkheid een verborgen herinnering oproepen. Het begrip tijd speelt dan ook een belangrijke rol binnen zijn werk.
Deze expositie wordt georganiseerd door Galerie | Beeldentuin Giardino in samenwerking met Oggetti Objects & Art uit Bunde
Expositie Dyon Scheijen
5 Maart – 2 Juli 2023
Dyon Scheijen (53), geboren en getogen in Schin op Geul laat kunst en audiologie samen komen in het kunstproject ‘’’Where art meets science’’. Hij is 25 jaar werkzaam bij audiologie & communicatie Adelante in Hoensbroek als klinisch fysicus – audioloog.
Zoekend naar balans in zijn leven na een periode van stress en spanning besloot Scheijen een oude hobby op te pakken. Het schilderen van grote kleurrijke kunstwerken werd een groot succes. En sinds 2012 is hij naast zijn beroep dan ook professioneel kunstenaar geworden.
Grote abstracte kunstwerken op akoestisch absorberend doek. Elkaar kunnen verstaan, naar elkaar luisteren, een luisterend oor bieden, gehoord worden, communicatie is de basis van het mens zijn. Zonder een mogelijkheid om met elkaar te praten geraakt de mens langzaam in een sociaal isolement.
‘’ De mens is zo mooi, net als een kunstwerk, hoe langer je kijkt hoe meer duidelijk wordt. Een oppervlakkige blik geeft minder diepgang dan een uitgebreide observatie.’’ Scheijen gebruikt zijn kunst om mensen hiervan bewust te maken en dat is precies wat deze expositie u laat zien.
Expositie Mark Haagmans 28 oktober 2022 - 1 maart 2023
Expositie Mark Haagmans 28 oktober 2022 - 1 maart 2023
Geboren en getogen in Born is deze Limburgse Amsterdammer een volledig autodidact. In 2007 begonnen met schilderen, zonder enige opleiding, kennis of een boek gelezen te hebben over technieken en materiaal.
Hij geeft met zijn werken een kijkje op onze dagelijkse leefwereld. Hij laat de leegte, rust en stilte zien die overblijft als de mens even niet aanwezig is.
Alles wat wij maken en achterlaten heeft invloed op wat er gaat komen: het heeft op elk moment zijn eigen betekenis, doel, schoonheid en uiteindelijk verval. Het ene moment gezien, gewaardeerd en begrepen; het andere moment verworpen, verloren of onbegrepen. Er blijft nog slecht een herinnering over van hoe het ooit was: de figuurlijke “footprint”.
Mark Haagmans stelt zich de vragen in zijn werk: Wat is dit? Wie was hier? Wat is er gebeurd of gaat hier gebeuren?
Expositie George Tielens & Eugène Quanjel 1 juni - 21 oktober 2022
Expositie George Tielens & Eugène Quanjel 1 juni - 21 oktober 2022
Schilder George Tielens (1888-1950) begon zijn carrière als reclametekenaar en koos, na een intermezzo als niet zo geslaagde zakenman, in 1929 definitief voor de kunst. Samen met zijn gezin trok hij naar Limburg. Ook al lag zijn grootste begaafdheid in de portretkunst, zijn echte liefde en specialisatie was het boerenerf. In zijn eerste Limburgse jaren maakte hij muurschilderingen in parochiekerken. Van al deze schilderingen is er maar één behouden gebleven, deze is nog te bewonderen in Spaubeek.
Zijn grootste opdracht was de complete beglazing van de St. Servatius kerk in Vaesrade. Ook maakte hij ramen voor de kapellen in Beek en Heerlerheide.
Kunstenaar Eugène Quanjel (1897-1998) was naast bouwkundige bij Staatsmijn Maurits een Nederlandse kunstschilder, glaskunstenaar, beeldhouwer en ontwerper. Zijn schilderstijl wordt beschreven als impressionistisch. Hij schilderde vooral landschappen, stadgezichten en bloemen. Met aandacht voor licht, kleur, beweging en schetsachtige werkwijze. Zijn schilderingen waren geen weergave van de onderwerpen zoals ze werkelijk zijn. Daarnaast heeft Quanjel veel monumenten in Limburg ontworpen, zoals de Oranjeboom in Geleen en een beeldengroep van een mijnwerker, een havenarbeider en landbouwer in de haven van Stein. Ook zijn veel glas-in-loodramen van de kunstenaar terug te vinden in de Limburgse kerkgebouwen.
Expositie Jo en Micha van den Brand 15 februari – 15 mei 2022
Expositie Jo en Micha van den Brand 15 februari – 15 mei 2022
Jo van den Brand (1943-2020) hield zich voornamelijk bezig met het schilderen van stillevens. Al op jonge leeftijd werd hij gegrepen door de kracht van tekenen. In de jaren tachtig wist hij zich te specialiseren in de realistische schilderkunst. Er vonden van zijn werk veel solo- en groepstentoonstellingen plaats in binnen- en buitenland, waaronder in New York en Basel.
Zijn schilderijen zijn zeer realistisch geschilderd, vaak met een bijzondere compositie. Op een wijze dat beschouwers van het werk op het verkeerde been werden gezet. Voor deze schilderkunst gebruikt hij olieverf op paneel.
Van den Brand vergelijkt zijn werkwijze met het beklimmen van een berg, het doel (de top) is het eindresultaat van het schilderij. Onderweg genoot hij van het schilderen dag in dag uit maanden werk, voor hem een oneindig gevoel. Tot het eindresultaat klaar was en hij kon genieten van het ‘uitzicht’, de compositie, de kleuren en het thema.
Naast het oeuvre-overzicht, worden ook tekeningen en schilderijen van zijn zoon Micha van den brand gepresenteerd. De werken van Micha zijn van een heel andere aard dan het werk van zijn vader. Na het overlijden van zijn vader is het voor Micha een hele eer om samen met zijn vader in Burgemeester Quicx te exposeren.