Menu

Kunstexposities in Burgemeester Quicx

‘Te leven is een gunst, te weten hoe is een kunst.’ - Toon Hermans

Naast goede koffie gaat ons hart ook sneller kloppen van prachtige kunst aan de muur. Kunst van Limburgse bodem wel te verstaan. De mooiste exemplaren van uiteenlopende kunststromingen, bij óns aan de muur. Dat kleine geluksmoment, genietend van een kopje koffie, een heerlijke lunch en vanuit uw ooghoek een selectie aan uitzonderlijke kunstwerken. Kom het snel met eigen ogen bewonderen.

 

Contactgegevens

Joseph Corneli Allée 1
6301 KK Valkenburg
Nederland

Tel.: +31 (0)43 608 8888
E-mail: info@stgerlach.nl

Volg ons

2 maart t/m 1 september 2020: Expositie van Sidi El Karchi

Een unieke samensmelting van schilderkunst, de menselijke emoties en een bijzonder beeldend talent is wat hij ons laat zien. Indringende, psychologische portretten. Sidi El Karchi. De kunstenaar die een indrukwekkende combinatie in zijn kunstwerken weet te maken door te werken met verschillende materialen, de perfecte compositie neerzet en zo de ultieme balans voor het oog creëert. Zijn werk is opgenomen in de museale collecties van o.a. het Bonnefantenmuseum Maastricht en Van Bommel Van Dam in Venlo en nú bij Burgemeester Quicx. Wanneer staat u oog in oog met een van de El Karchi’s?

Profiel Sidi El Karchi (Sittard 1975)

Sidi El Karchi studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Zijn werk is opgenomen in tal van (museale) collecties, waaronder Bonnefantenmuseum Maastricht, Museum Van Bommel Van Dam Venlo, Schunck Heerlen en DSM Collectie. Hij woont en werkt in Maastricht.

“Terwijl in de kunstwereld installatiekunst, videokunst en fotografie hoogtij vierden, en buitensporige formaten een voorwaarde leken te zijn voor het internationale succes van kunstenaars, werkte hij gestaag door aan een uiterst verfijnd oeuvre van portretten, een oeuvre waarin in alle opzichten de ‘menselijke maat’ de bindende factor is. Alhoewel hij zijn doeken soms rechtstreeks inspireert op iconische werken van kunstenaars als Vermeer, Whistler, Van Gogh en Michelangelo, geldt voor deze kunsthistorische citaten dat ze uiteindelijk te herleiden zijn tot personificaties van meer universele, archetypische begrippen en identiteiten.

Voorgaande exposities in Burgemeester Quicx:

Expositie Josef Jan Michnia - 5 januari t/m 19 februari 2020

Zijn werk:
Vaak staan bij de werken van Michnia vrouwen in een interieur met instrumenten afzonderlijk of gecombineerd in groepen centraal. Tussen de werken van Michnia vindt men niet alleen zijn bekende motief van de vrouw die danst of een instrument bespeelt, de landschapschilderijen en het stilleven, maar ook Bijbelse motieven.

De kunstenaar:
De kunstenaar Josef Jan Michnia werd geboren op 10 mei 1942 in Opper-Silezië, Waldbrücken, als vijfde van zes kinderen, en begon op jonge leeftijd te schilderen. Op de leeftijd van 13 jaar nam Michnia zijn eerste tekenles bij de leraar Pawel Schoblick, een lokaal dorpsschilder, die vooral religieuze thema’s ten behoeve van de plaatselijke kerk schilderde. De jonge Michnia werd geïntroduceerd in de aquarel techniek.


Expositie Ans Lemmens - 1 september t/m 31 december 2019

Ans Lemmens is geboren in Valkenburg aan de Geul en opgegroeid in Heerlen. Zij volgde de Pedagogische Academie om onderwijzeres te worden, maar wist toen al dat dit niet het juiste beroep voor haar was. In 1976 begon zij aan de studie Monumentale Vormgeving aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunst in Maastricht en sinds 1982 is zij werkzaam als professioneel kunstenaar. Haar werk exposeert zij sinds 1989 in binnen- en buitenland. Naast haar eigen werk, heeft Ans Lemmens zich gespecialiseerd in de restauratie van historische wand- en plafondschilderingen. Een leuk feitje is dat Ans Lemmens in 1997 verantwoordelijk was voor de restauratie van de plafonds in Château St. Gerlach.


Expositie Henri Ritzen - 31 maart t/m 25 augustus 2019

Henri Ritzen zoals we hem kenden   –
 Henri Ritzen wordt in 1892 geboren in Schinnen.  Hij is gezinshoofd, middenstander, huisschilder, amateur-toneelspeler, leraar reclametekenen, kerkmeester en zeer actief in de dorpsgemeenschap. Maar ook behept met een bijzonder tekentalent.

Zijn werk –
 Henri Ritzen toonde met zijn schilderkunsten  Zuid-Limburg zoals het werkelijk was. Ze worden in de jaren dertig van de vorige eeuw gezien als de uitingen van Limburgs volksgevoel en religiositeit.  Na de Tweede Wereldoorlog maakt het romantisch expressionisme plaats voor bezieling en volgt er een periode dat hij zijn doeken opbouwt uit felle grote kleurvlakken, waar figuratie wordt herleid door abstractie.


Expositie Hans Ter Horst - 19 november t/m maart 2019

Schilder, tekenaar en illustrator, deze talenten horen bij kunstenaar: Hans ter Horst, geboren 1959 in Heerlen. Hans volgde zijn opleiding aan de Stadsacademie Maastricht. Na zijn studie pakte hij het schilderen volgens de oude tradities weer op, omdat hij van mening is dat kennis en techniek de basis zijn voor het maken een goed kunstwerk.  Zijn werk is eclectisch te noemen. Het is een spel met citaten uit de ‘hoge’ en de ‘lage’ cultuur van heden en verleden: vaak bepoederd met een flinke dosis ironie. Vanaf de zijlijn houdt hij ons, als een soort hofnar, een spiegel voor.

Schilderijen met een verhaal –  Hij is een verteller: elk schilderij heeft een eigen verhaal.Centraal in zijn werk staat de mens als eenzaam individu: machteloos en wat ongemakkelijk in een omgeving die niet lijkt te passen.
Het schuurt en wringt bij Ter Horst maar hij verpakt het liefdevol, met stralende kleuren, in een aantrekkelijke jas. Hij zoekt dan ook niet zozeer naar vernieuwing, maar meer naar een eigen stijl met een eigen boodschap.


Expositie Charles Eyck - 16 april 2018 t/m 31 oktober 2018

Charles Eyck is een voorbeeldig kunstenaar geboren in 1897 Meerssen. Toen Charles 11 jaar was, werd hij getroffen door roodvonk en tyfus, waardoor hij doofstom werd. De basis van zijn creatieve loopbaan begint in de aardewerkfabriek Ceramique in Maastricht, hij gaat hier op 14-jarige leeftijd werken als decorateur van koppen en schotels. Na de Eerste Wereldoorlog gaat hij studeren op de Rijksacademie in Amsterdam. Zijn afstudeerwerk, het schilderwerk “De Verloren Zoon” wordt onderscheiden met de “Prix de Rome”. Na een aantal jaren verhuizen in binnen- en buitenland keerde de kunstenaar samen met zjn vrouw en twee kinderen terug naar het Geuldal en bleef hier tot zijn overlijden in 1983.Hij was een creatief persoon, die naast tekenaar en schilder ook glazenier, beeldhouwer en bouwmeester was.


Expositie Frans Timmermans - 9 oktober t/m 1 april 2018

Frans Timmermans vond in zijn atelier in Houthem St. Gerlach de rust en ruimte om in beelden, schilderijen en aquarellen zijn ideeën tot leven te brengen. Hij liet zich inspireren door het leven in Houthem. Het Schuttersfeest, de lokale harmonie en de natuur komen terug in zijn werk. De buttereedner, de Papaverbol, en vele religieuze beelden sieren al tientallen jaren het zuiden van Limburg. Timmermans woonde en werkte tientallen jaren in de Limburgse boerderij tegenover de kasteelhoeve behorende bij landgoed St. Gerlach.


Jacques Vonk terug in Houthem - 5 maart t/m 1 juli 2017

Een ‘Rotterdamse Limburger’ noemde Camille Oostwegel Sr de schilder Jacques Vonk. Tijdens de eerste expositie in Burgemeester Quicx, Coffee & More werden ruim 30 werken tentoonstelling gebracht van de schilder.  Jacques Vonk werkte en woonde op een steenworp van de kasteelhoeve verwijdert en werd gezien als een echte Houthemse kunstenaar, daarom wou Camille Oostwegel Sr graag zijn kunstwerken als eerste tentoonstellen. Daarnaast,  kwam Camille Oostwegel Sr als jongeling graag bij de kunstenaar thuis, en bewonderde toen al zijn werk. “Jacques had een groot gevoel voor ons prachtige land, hij hield van het boerenleven, van de folklore zoals wij die kennen. En hij wist dat op een prachtige manier vorm te geven.”

  • Print pagina