Menu

Expositie in Burgemeester Quicx

Expositie Josef Jan Michnia

In Burgemeester Quicx, Coffee & More worden tussen 5  januari en 29 februari 2020 uit het oeuvre van Josef Jan Michnia  kleurrijke, expressieve olieverf schilderijen in verschillende formaten geëxposeerd.
Het werk van Josef Jan Michnia wordt al meer dan 15 jaar exclusief vertegenwoordigd door Galerie | Beeldentuin Giardino uit Berg en Terblijt.

 

Contactgegevens

Joseph Corneli Allée 1
6301 KK Valkenburg
Nederland

Tel.: +31 (0)43 608 8888
E-mail: info@stgerlach.nl

Volg ons

ZIjn werk

Vaak staan bij de werken van Michnia vrouwen in een interieur met instrumenten afzonderlijk of gecombineerd in groepen centraal. Tussen de werken van Michnia vindt men niet alleen zijn bekende motief van de vrouw die danst of een instrument bespeelt, de landschapschilderijen en het stilleven, maar ook Bijbelse motieven.

De kunst van Josef Jan Michnia wordt gekenmerkt door een zeer gevoelige gave van waarneming en een uitzonderlijke moed voor vorm en kleur. Zijn artistieke oorsprong komt van het expressionistisch werk van Paul Cézanne, maar zijn eigen interpretatie van deze stijl is altijd actueel en op de toekomst gericht. Karakteristiek voor alle werken van de schilder Josef Jan Michnia is een sterke waarneming: hij stelt zich vragen die verder en dieper gaan dan in het dagelijks leven noodzakelijk is. Met deze kracht probeert hij de tegenstelling tussen materie en ziel op te heffen en de toeschouwer een bron van goede ideeën aan te reiken.

De kunstenaar

De kunstenaar Josef Jan Michnia werd geboren op 10 mei 1942 in Opper-Silezië, Waldbrücken, als vijfde van zes kinderen, en begon op jonge leeftijd te schilderen. Op de leeftijd van 13 jaar nam Michnia zijn eerste tekenles bij de leraar Pawel Schoblick, een lokaal dorpsschilder, die vooral religieuze thema’s ten behoeve van de plaatselijke kerk schilderde.
De jonge Michnia werd geïntroduceerd in de aquarel techniek. Vanwege de grote afstand van een kunstacademie, zijn alleenstaande moeder die haar man in de oorlog had verloren en beperkte financiële middelen, werd Michnia gedwongen om in het beroepsonderwijs het beroep van de slotenmaker te leren.

In 1988 werden de grenzen opengesteld voor het Westen. De schilder besloot om zijn huis te verlaten en vluchtte naar Duitsland om zich te kunnen wijden aan zijn kunst, samen met zijn familie. Eenmaal in Duitsland verdiende Michnia aanvankelijk zijn brood als werknemer van een grafisch design bedrijf alvorens te beslissen om zelfstandig als freelance kunstenaar te worden. Sinds 1999 werkt hij naast zijn artistieke activiteit ook als docent aan de Mönchengladbach Malschule LKG.