
Kunstexposities in Burgemeester Quicx
‘Te leven is een gunst, te weten hoe is een kunst.’ - Toon Hermans
Naast goede koffie gaat ons hart ook sneller kloppen van prachtige kunst aan de muur. Kunst van Limburgse bodem wel te verstaan. De mooiste exemplaren van uiteenlopende kunststromingen, bij óns aan de muur. Dat kleine geluksmoment, genietend van een kopje koffie, een heerlijke lunch en vanuit uw ooghoek een selectie aan uitzonderlijke kunstwerken. Kom het snel met eigen ogen bewonderen.

Exposititie Frank Meijers
1 Oktober – 11 Januari 2024
Frank Meijers vond pas na vele omzwervingen in India, Afrika en Zuid-Amerika zijn roeping als kunstschilder op het Venezolaanse eiland Isla Margarita. Zijn passie voor schilderen werd geïnspireerd door zijn ontmoeting met de beroemde Venezolaanse kunstenares Yenny Hernandéz Carpio, die later zijn echtgenote werd. Ondanks zijn lange periode zonder serieus schilderen, overtuigde Frank Yenny met zijn kunstzinnigheid. Hij begon met indrukwekkende doeken en ontwikkelde zijn figuratieve impressionistische stijl, gekenmerkt door grijstinten, een zeldzaamheid in Venezuela. Frank staat bekend als de ‘Hollandse Meester’ in Venezuela, waar zijn kunst nu musea en galeries siert.


Voorgaande exposities in Burgemeester Quicx:
Expositie Jan Martens
2 Juli – 30 September 2023
Jan Martens (1939 – 2017) was een Nederlands beeldend kunstenaar en kunstdocent. Die zich vooral bezig hield als kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer en ontwerper.
Martens studeerde aan de Akademie Industriële Vormgeving in Eindhoven en later aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Vanaf 1968 gaf hij les aan de Akademie Industriële Vormgeving, als docent tekenen.
Hij heeft niet alleen op canvas geschilderd, maar gebruikte ook andere materialen waaronder een Perzisch tapijt als ondergrond. Ook heeft hij veel driedimensionaal werk gemaakt: assemblages met steeds een knipoog naar de schilderkunst. Als ontwerper vervaardigde hij glas in lood en ontwierp hij voor industriële toepassingen.
Martens maakt opvallende kunstwerken waarbij schilderij, tekening en vaak ook het driedimensionale beeld één synthese vormen. Hij doet dit zoals het leven is; uitbundig en ingetogen, maar steeds met een gelaagdheid die een voorgeschiedenis doet vermoeden. Hij voelt een intieme verwantschap met voorwerpen die in hun vergankelijkheid een verborgen herinnering oproepen. Het begrip tijd speelt dan ook een belangrijke rol binnen zijn werk.
Deze expositie wordt georganiseerd door Galerie | Beeldentuin Giardino in samenwerking met Oggetti Objects & Art uit Bunde

Expositie Dyon Scheijen
5 Maart – 2 Juli 2023
Dyon Scheijen (53), geboren en getogen in Schin op Geul laat kunst en audiologie samen komen in het kunstproject ‘’’Where art meets science’’. Hij is 25 jaar werkzaam bij audiologie & communicatie Adelante in Hoensbroek als klinisch fysicus – audioloog.
Zoekend naar balans in zijn leven na een periode van stress en spanning besloot Scheijen een oude hobby op te pakken. Het schilderen van grote kleurrijke kunstwerken werd een groot succes. En sinds 2012 is hij naast zijn beroep dan ook professioneel kunstenaar geworden.
Grote abstracte kunstwerken op akoestisch absorberend doek. Elkaar kunnen verstaan, naar elkaar luisteren, een luisterend oor bieden, gehoord worden, communicatie is de basis van het mens zijn. Zonder een mogelijkheid om met elkaar te praten geraakt de mens langzaam in een sociaal isolement.
‘’ De mens is zo mooi, net als een kunstwerk, hoe langer je kijkt hoe meer duidelijk wordt. Een oppervlakkige blik geeft minder diepgang dan een uitgebreide observatie.’’ Scheijen gebruikt zijn kunst om mensen hiervan bewust te maken en dat is precies wat deze expositie u laat zien.

Expositie Mark Haagmans 28 oktober 2022 - 1 maart 2023

Expositie Mark Haagmans 28 oktober 2022 - 1 maart 2023
Geboren en getogen in Born is deze Limburgse Amsterdammer een volledig autodidact. In 2007 begonnen met schilderen, zonder enige opleiding, kennis of een boek gelezen te hebben over technieken en materiaal.
Hij geeft met zijn werken een kijkje op onze dagelijkse leefwereld. Hij laat de leegte, rust en stilte zien die overblijft als de mens even niet aanwezig is.
Alles wat wij maken en achterlaten heeft invloed op wat er gaat komen: het heeft op elk moment zijn eigen betekenis, doel, schoonheid en uiteindelijk verval. Het ene moment gezien, gewaardeerd en begrepen; het andere moment verworpen, verloren of onbegrepen. Er blijft nog slecht een herinnering over van hoe het ooit was: de figuurlijke “footprint”.
Mark Haagmans stelt zich de vragen in zijn werk: Wat is dit? Wie was hier? Wat is er gebeurd of gaat hier gebeuren?
Expositie George Tielens & Eugène Quanjel 1 juni - 21 oktober 2022




Expositie George Tielens & Eugène Quanjel 1 juni - 21 oktober 2022
Schilder George Tielens (1888-1950) begon zijn carrière als reclametekenaar en koos, na een intermezzo als niet zo geslaagde zakenman, in 1929 definitief voor de kunst. Samen met zijn gezin trok hij naar Limburg. Ook al lag zijn grootste begaafdheid in de portretkunst, zijn echte liefde en specialisatie was het boerenerf. In zijn eerste Limburgse jaren maakte hij muurschilderingen in parochiekerken. Van al deze schilderingen is er maar één behouden gebleven, deze is nog te bewonderen in Spaubeek.
Zijn grootste opdracht was de complete beglazing van de St. Servatius kerk in Vaesrade. Ook maakte hij ramen voor de kapellen in Beek en Heerlerheide.
Kunstenaar Eugène Quanjel (1897-1998) was naast bouwkundige bij Staatsmijn Maurits een Nederlandse kunstschilder, glaskunstenaar, beeldhouwer en ontwerper. Zijn schilderstijl wordt beschreven als impressionistisch. Hij schilderde vooral landschappen, stadgezichten en bloemen. Met aandacht voor licht, kleur, beweging en schetsachtige werkwijze. Zijn schilderingen waren geen weergave van de onderwerpen zoals ze werkelijk zijn. Daarnaast heeft Quanjel veel monumenten in Limburg ontworpen, zoals de Oranjeboom in Geleen en een beeldengroep van een mijnwerker, een havenarbeider en landbouwer in de haven van Stein. Ook zijn veel glas-in-loodramen van de kunstenaar terug te vinden in de Limburgse kerkgebouwen.
Expositie Jo en Micha van den Brand 15 februari – 15 mei 2022

Expositie Jo en Micha van den Brand 15 februari – 15 mei 2022
Jo van den Brand (1943-2020) hield zich voornamelijk bezig met het schilderen van stillevens. Al op jonge leeftijd werd hij gegrepen door de kracht van tekenen. In de jaren tachtig wist hij zich te specialiseren in de realistische schilderkunst. Er vonden van zijn werk veel solo- en groepstentoonstellingen plaats in binnen- en buitenland, waaronder in New York en Basel.
Zijn schilderijen zijn zeer realistisch geschilderd, vaak met een bijzondere compositie. Op een wijze dat beschouwers van het werk op het verkeerde been werden gezet. Voor deze schilderkunst gebruikt hij olieverf op paneel.
Van den Brand vergelijkt zijn werkwijze met het beklimmen van een berg, het doel (de top) is het eindresultaat van het schilderij. Onderweg genoot hij van het schilderen dag in dag uit maanden werk, voor hem een oneindig gevoel. Tot het eindresultaat klaar was en hij kon genieten van het ‘uitzicht’, de compositie, de kleuren en het thema.
Naast het oeuvre-overzicht, worden ook tekeningen en schilderijen van zijn zoon Micha van den brand gepresenteerd. De werken van Micha zijn van een heel andere aard dan het werk van zijn vader. Na het overlijden van zijn vader is het voor Micha een hele eer om samen met zijn vader in Burgemeester Quicx te exposeren.
Expositie Jo Havenith 1 oktober t/m 31 december 2021
Expositie Jo Havenith 1 oktober t/m 31 december 2021
Het doel van Jo Havenith is om u onder te dompelen in een sfeer van diverse uitingen van teken- en schilderkunst, waarbij zowel snelheid als rust en kalmte in bewegingen tijdens het proces van zijn tentoongestelde werken zichtbaar zullen zijn. Jo Havenith put zijn inspiratie uit zijn reizen naar Toscane, studiemomenten gericht op de Italiaanse Renaissance en zijn liefde voor het Limburgse landschap. Tijdens zijn artistieke zoektocht is het Havenith duidelijk geworden dat de toepassing en verwerking van materialen, ten behoeve van verbeelding, oneindig is. Het voortdurend verwerken van verscheidene materialen is voor Havenith de kern van zijn kunstwerken.
Door zowel een natuurlijke, figuurlijke stijl van kunstuitingen te laten samenvloeien met een meer interpretatieve, geabstraheerde werkwijze, probeert Havenith het dichtst bij de waarheid van een kunstwerk te komen. Dit is terug te zien in afwisselingen tussen sterk kleurgebruik, spontane lijnvoeringen en drukke excentrische of juist geometrische composities.
De expositie van Jo Havenith, die in onze kasteelhoeve te bewonderen is, bestaat uit 12 schilderijen op doek, 7 werken achter glas met verschillende tekentechnieken, enkele fresco’s op panelen en 2 gebrandschilderde glasplaten om zo de breedheid van Havenith zijn talent op verschillende kunstwerken weer te geven.
Deze expositie neemt u mee op een reis vol passie voor Toscane, de Limburgse natuur en de bewegingen van de mens hierbinnen.
Expositie Claudia Volders 10 mei t/m 3 september 2021
Expositie Claudia Volders 10 mei t/m 3 september 2021
Claudia Volders haalt haar inspiratie uit wetenschappelijke context. Met het proces dat zij doormaakt bij het creëren van haar werken wil ze dichter bij de essentie komen. Volders gaat in gesprek met historici, filosofen, cardiologen en genealogen om haar werk te onderbouwen.
Dit resulteert in schetsen, (materiaal)experimenten, tekeningen en schilderijen. Haar werken worden zowel individueel als in zijn geheel tentoongesteld op verschillende locaties. ‘Ik maak ontmoetingen visueel. Ik ben ervan overtuigd dat het gehele proces meer impact maakt dan alleen de statige schilderijen die ‘af’ zijn.’
De expositie die in onze kasteelhoeve te bewonderen is, bestaat uit een reeks schilderijen in verschillende formaten, sferen, gemaakt met diverse technieken. Deze vinden aansluiting bij elkaar door de thema’s en vormen. Hierbij komen thema’s als de bloem, de navel, de tempelplattegrond en Indiase ornamenten terug.
Volders focust zich op de bewegingen die zij maakt in haar atelier en die bepalen de vorm van haar werk. Een herkenbare vorm in deze expositie is de meander, een vorm die vele symbolische waarden kent als de vrijheid om te bewegen. Vele kleuren en gebogen lijnen, net zoals de rivier de Geul ook vele bochten en natuurlijke vormen kent door het Limburgse landschap. Deze expositie neemt u mee op haar zoektocht naar verbinding, intuïtie, wetenschap, natuur, nieuwe werelden en oude beschavingen.
Expositie Willem Jacob Rozendaal: maart t/m 8 mei 2021
Expositie Willem Jacob Rozendaal: maart t/m 8 mei 2021
W.J. Rozendaal (1899-1971) was een grafische kunstenaar die in het begin van zijn carrière in Maastricht woonde. Hij was hier artistiek leidinggevende op de ontwerpafdeling van Sphinx en de Kristalunie. Hij ontwierp vele serviezen van aardewerk en glas, die tot op de dag van vandaag nog ontzettend populair zijn onder verzamelaars.
Bij onze expositie is bijna zijn volledige oeuvre te zien met 15 grafische werken. Rozendaal kende twee verschillende fases. Voor de Tweede Wereldoorlog waren zijn werken van klein formaat, gelegenheidsgrafieken, exlibris met verfijnde graveertechieken in zwart-wit.
Omtrent de jaren ’40 werden zijn werken expressiever en kleurrijker.
Wegens de huidige sluiting van de horeca, is de expositie enkel te bewonderen tijdens het afhalen van dranken of lunchgerechten.
Expositie Michelle Faaij : september t/m 31 december 2020
Expositie Michelle Faaij : september t/m 31 december 2020
Haar motto is: ‘Pingo ergo sum’, wat betekent: Ik schilder dus ik ben. Kunstenares Michelle Faaij (1964) is geboren in Australië, maar is opgegroeid in Nederland.
In 2009 startte ze aan de Kunstacademie Maasmechelen, waar ze in 2013 deelnam aan een schilderklas bij de Sommer-akademie Traunkirchen in Oostenrijk onder leiding van Xenia Hausner. Hierna wist ze het zeker, schilderen van menselijke figuren en portretten is wat Michelle wil. Ze werkt veelal met water- en olieverf en werkt soms zelfs met steen. Dit zorgt voor een grote variatie in haar werk.
Groei is volgens Michelle slechts mogelijk door je bloot te stellen aan het licht van anderen. Tot haar inspiratiebronnen behoren Lucian Freud en Marlene Dumas. Van anderen leren om zo haar persoonlijke problemen te verwerken en zo een eigen beeldtaal te ontwikkelen.
Zelf zegt Michelle over haar werk: ‘Een beeld is geen kopie en een schilderij moet niet op iets of iemand lijken, maar moet iets of iemand zijn. Pas dan is het werk af, tot dan blijf ik ermee bezig.’
Ze is sinds 2018 lid van de Limburgse Kunstkring en exposeerde met dit kunstenaarscollectief in Kasteel Vliek. Ze werd in 2017 en 2019 genomineerd voor de tweejaarlijkse Nederlandse Portretprijs en in 2019 zelfs met twee schilderijen, waarbij haar werk in de maanden september tot en met november van dat jaar tentoongesteld werd in Slot Zeist.
Recentelijk werd haar werk ‘Beloof je dat oma?’ geselecteerd voor een expositie van De Nederlandse Portretprijs die te zien was in Loods 6 in Amsterdam.
Meer informatie over het werk van Michelle Faaij: michellefaaij.nl
2 maart t/m 1 september 2020: Expositie van Sidi El Karchi
2 maart t/m 1 september 2020: Expositie van Sidi El Karchi
Een unieke samensmelting van schilderkunst, de menselijke emoties en een bijzonder beeldend talent is wat hij ons laat zien. Indringende, psychologische portretten. Sidi El Karchi. De kunstenaar die een indrukwekkende combinatie in zijn kunstwerken weet te maken door te werken met verschillende materialen, de perfecte compositie neerzet en zo de ultieme balans voor het oog creëert. Zijn werk is opgenomen in de museale collecties van o.a. het Bonnefantenmuseum Maastricht en Van Bommel Van Dam in Venlo en nú bij Burgemeester Quicx. Wanneer staat u oog in oog met een van de El Karchi’s?
Profiel Sidi El Karchi (Sittard 1975)
Profiel Sidi El Karchi (Sittard 1975)
Sidi El Karchi studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Zijn werk is opgenomen in tal van (museale) collecties, waaronder Bonnefantenmuseum Maastricht, Museum Van Bommel Van Dam Venlo, Schunck Heerlen en DSM Collectie. Hij woont en werkt in Maastricht.
“Terwijl in de kunstwereld installatiekunst, videokunst en fotografie hoogtij vierden, en buitensporige formaten een voorwaarde leken te zijn voor het internationale succes van kunstenaars, werkte hij gestaag door aan een uiterst verfijnd oeuvre van portretten, een oeuvre waarin in alle opzichten de ‘menselijke maat’ de bindende factor is. Alhoewel hij zijn doeken soms rechtstreeks inspireert op iconische werken van kunstenaars als Vermeer, Whistler, Van Gogh en Michelangelo, geldt voor deze kunsthistorische citaten dat ze uiteindelijk te herleiden zijn tot personificaties van meer universele, archetypische begrippen en identiteiten.
Expositie Josef Jan Michnia - 5 januari t/m 19 februari 2020
Expositie Josef Jan Michnia - 5 januari t/m 19 februari 2020
Zijn werk:
Vaak staan bij de werken van Michnia vrouwen in een interieur met instrumenten afzonderlijk of gecombineerd in groepen centraal. Tussen de werken van Michnia vindt men niet alleen zijn bekende motief van de vrouw die danst of een instrument bespeelt, de landschapschilderijen en het stilleven, maar ook Bijbelse motieven.
De kunstenaar:
De kunstenaar Josef Jan Michnia werd geboren op 10 mei 1942 in Opper-Silezië, Waldbrücken, als vijfde van zes kinderen, en begon op jonge leeftijd te schilderen. Op de leeftijd van 13 jaar nam Michnia zijn eerste tekenles bij de leraar Pawel Schoblick, een lokaal dorpsschilder, die vooral religieuze thema’s ten behoeve van de plaatselijke kerk schilderde. De jonge Michnia werd geïntroduceerd in de aquarel techniek.
Expositie Ans Lemmens - 1 september t/m 31 december 2019
Expositie Ans Lemmens - 1 september t/m 31 december 2019
Ans Lemmens is geboren in Valkenburg aan de Geul en opgegroeid in Heerlen. Zij volgde de Pedagogische Academie om onderwijzeres te worden, maar wist toen al dat dit niet het juiste beroep voor haar was. In 1976 begon zij aan de studie Monumentale Vormgeving aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunst in Maastricht en sinds 1982 is zij werkzaam als professioneel kunstenaar. Haar werk exposeert zij sinds 1989 in binnen- en buitenland. Naast haar eigen werk, heeft Ans Lemmens zich gespecialiseerd in de restauratie van historische wand- en plafondschilderingen. Een leuk feitje is dat Ans Lemmens in 1997 verantwoordelijk was voor de restauratie van de plafonds in Château St. Gerlach.
Expositie Henri Ritzen - 31 maart t/m 25 augustus 2019
Expositie Henri Ritzen - 31 maart t/m 25 augustus 2019
Henri Ritzen zoals we hem kenden –
Henri Ritzen wordt in 1892 geboren in Schinnen. Hij is gezinshoofd, middenstander, huisschilder, amateur-toneelspeler, leraar reclametekenen, kerkmeester en zeer actief in de dorpsgemeenschap. Maar ook behept met een bijzonder tekentalent.
Zijn werk –
Henri Ritzen toonde met zijn schilderkunsten Zuid-Limburg zoals het werkelijk was. Ze worden in de jaren dertig van de vorige eeuw gezien als de uitingen van Limburgs volksgevoel en religiositeit. Na de Tweede Wereldoorlog maakt het romantisch expressionisme plaats voor bezieling en volgt er een periode dat hij zijn doeken opbouwt uit felle grote kleurvlakken, waar figuratie wordt herleid door abstractie.
Expositie Hans Ter Horst - 19 november t/m maart 2019
Expositie Hans Ter Horst - 19 november t/m maart 2019
Schilder, tekenaar en illustrator, deze talenten horen bij kunstenaar: Hans ter Horst, geboren 1959 in Heerlen. Hans volgde zijn opleiding aan de Stadsacademie Maastricht. Na zijn studie pakte hij het schilderen volgens de oude tradities weer op, omdat hij van mening is dat kennis en techniek de basis zijn voor het maken een goed kunstwerk. Zijn werk is eclectisch te noemen. Het is een spel met citaten uit de ‘hoge’ en de ‘lage’ cultuur van heden en verleden: vaak bepoederd met een flinke dosis ironie. Vanaf de zijlijn houdt hij ons, als een soort hofnar, een spiegel voor.
Schilderijen met een verhaal – Hij is een verteller: elk schilderij heeft een eigen verhaal.Centraal in zijn werk staat de mens als eenzaam individu: machteloos en wat ongemakkelijk in een omgeving die niet lijkt te passen.
Het schuurt en wringt bij Ter Horst maar hij verpakt het liefdevol, met stralende kleuren, in een aantrekkelijke jas. Hij zoekt dan ook niet zozeer naar vernieuwing, maar meer naar een eigen stijl met een eigen boodschap.
Expositie Charles Eyck - 16 april 2018 t/m 31 oktober 2018
Expositie Charles Eyck - 16 april 2018 t/m 31 oktober 2018
Charles Eyck is een voorbeeldig kunstenaar geboren in 1897 Meerssen. Toen Charles 11 jaar was, werd hij getroffen door roodvonk en tyfus, waardoor hij doofstom werd. De basis van zijn creatieve loopbaan begint in de aardewerkfabriek Ceramique in Maastricht, hij gaat hier op 14-jarige leeftijd werken als decorateur van koppen en schotels. Na de Eerste Wereldoorlog gaat hij studeren op de Rijksacademie in Amsterdam. Zijn afstudeerwerk, het schilderwerk “De Verloren Zoon” wordt onderscheiden met de “Prix de Rome”. Na een aantal jaren verhuizen in binnen- en buitenland keerde de kunstenaar samen met zjn vrouw en twee kinderen terug naar het Geuldal en bleef hier tot zijn overlijden in 1983.Hij was een creatief persoon, die naast tekenaar en schilder ook glazenier, beeldhouwer en bouwmeester was.
Expositie Frans Timmermans - 9 oktober t/m 1 april 2018
Expositie Frans Timmermans - 9 oktober t/m 1 april 2018
Frans Timmermans vond in zijn atelier in Houthem St. Gerlach de rust en ruimte om in beelden, schilderijen en aquarellen zijn ideeën tot leven te brengen. Hij liet zich inspireren door het leven in Houthem. Het Schuttersfeest, de lokale harmonie en de natuur komen terug in zijn werk. De buttereedner, de Papaverbol, en vele religieuze beelden sieren al tientallen jaren het zuiden van Limburg. Timmermans woonde en werkte tientallen jaren in de Limburgse boerderij tegenover de kasteelhoeve behorende bij landgoed St. Gerlach.
Jacques Vonk terug in Houthem - 5 maart t/m 1 juli 2017
Jacques Vonk terug in Houthem - 5 maart t/m 1 juli 2017
Een ‘Rotterdamse Limburger’ noemde Camille Oostwegel Sr de schilder Jacques Vonk. Tijdens de eerste expositie in Burgemeester Quicx, Coffee & More werden ruim 30 werken tentoonstelling gebracht van de schilder. Jacques Vonk werkte en woonde op een steenworp van de kasteelhoeve verwijdert en werd gezien als een echte Houthemse kunstenaar, daarom wou Camille Oostwegel Sr graag zijn kunstwerken als eerste tentoonstellen. Daarnaast, kwam Camille Oostwegel Sr als jongeling graag bij de kunstenaar thuis, en bewonderde toen al zijn werk. “Jacques had een groot gevoel voor ons prachtige land, hij hield van het boerenleven, van de folklore zoals wij die kennen. En hij wist dat op een prachtige manier vorm te geven.”