
Where memories are made
Samen maken wij de toekomst
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen maakt een belangrijk onderdeel uit van onze strategie, initiatieven en bedrijfscultuur. De beheersing van de belasting van het milieu, het beperken van milieurisico’s en het hebben van een voorbeeldfunctie zijn primaire verantwoordelijkheden van ons management en onze medewerkers.
Op deze pagina geven wij toelichting op de verschillende initiatieven met betrekking tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in en rondom onze hotels en restaurants.
De hieronder genoemde initiatieven illustreren onze toewijding om als familiebedrijf het goede voorbeeld te geven. Wij zijn ervan overtuigd dat doen wat nodig is voor de gemeenschap en het milieu ook gepaard kan gaan met een gezonde bedrijfsvoering.
Medewerkers & duurzaamheid
Medewerkers & duurzaamheid
Bij Oostwegel Collection hebben we de ontwikkeling van onze medewerkers hoog in het vaandel staan. Daarom bieden we verschillende opleidingen, trainingen en coaching aan zodat medewerkers zich kunnen ontwikkelen en op een gezonde manier met plezier en energie aan het werk zijn én blijven.
Ook stagiairs en leerlingen zijn bij ons van harte welkom! Door onze samenwerking met beroeps- en managementopleidingen dragen wij met veel plezier bij aan de ontwikkeling van jonge talenten die aan het begin van hun carrière staan en een passie hebben voor de hotellerie en gastronomie.
Oostwegel Collection nodigt werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of een arbeidsbeperking uit om een open sollicitatie te sturen of te reageren op bestaande vacatures: carriere@oostwegelcollection.nl.
Bekijk de vacaturesLeve de Jeker
‘Leve de Jeker’ is een initiatief waarbij wij de Nederlandse en de Belgische gemeenschap in het Jekerdal verbinden.
Door een gedeelde toekomstvisie waarbij we op basis van de drie pijlers, ecologisch, economisch en sociaal grensoverschrijdend alle belanghebbenden binnen het Jekerdal gaan samenwerken aan een gedeeld rentmeesterschap over onze omgeving. Als gemeenschap willen wij van elkaar leren, inspireren en elkaar motiveren door samen voor het beste resultaat te gaan en om samen die keuzes te maken voor nu en de toekomst in onze prachtige omgeving. Zo nemen we onze verantwoordelijkheid naar de volgende generatie.
Door deze samenwerking heeft ons zuurdesembrood inmiddels een “footprint” van minder dan 1000 stappen.




Behoud & onderhoud rijksmonumenten
Sinds de oprichting van de onderneming in 1980 staat deze bekend om het behoud van Zuid-Limburgs monumentaal erfgoed. Het werd onze missie om monumenten te restaureren en hierin nieuwe en innovatieve hotel-restaurantconcepten te realiseren. Een zestal oude vervallen monumenten werden in hun oude luister hersteld zodat iedereen ervan kan genieten. Ook de omgeving, natuur, landschap en onze tuinen krijgen hierbij de volle aandacht.
20% minder verbruik in 2026
20% minder verbruik in 2026
We leven in een tijd van ongekende veranderingen in de wereld. Mensen hebben steeds meer mogelijkheden om te reizen en de enorme acceleratie van digitale connectiviteit verandert de samenleving op een dynamische en indrukwekkende manier. Alle veranderingen en ontwikkelingen in de wereld brengen ook bedreigingen voor ons ecosysteem met zich mee. We zien deze bedreigingen niet als een barrière maar als een oproep tot actie.
In 2026 willen we een verbruiksvermindering gerealiseerd hebben in de volgende categorieën:
- 20% minder waterverbruik
- 20% minder elektriciteitsverbruik
- 20% minder gasverbruik
Deze verminderingen in gebruik willen we behaald hebben in 2026, 10 jaar na het uitspreken van deze ambitie. Het verminderingspercentage is vergeleken met het verbruik in 2011, ons gekozen benchmarkjaar.
Het behalen van deze doelen vraagt om een aanpak bestaande uit 3 onderdelen:
- basis-initiatieven
- investeringen
- innovaties
Het St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve wordt duurzaam gebouwd, gerestaureerd en later geëxploiteerd. Duurzaam bouwen heeft betrekking op de duurzame materialen die gebruikt worden zoals hardsteen, larikshout, FSC gekeurd hout en leemstuc.
Een duurzame exploitatie wordt gerealiseerd door het gebruik van innovatieve oplossingen om het energieverbruik te verminderen, zoalsr de toepassing van warmte- en koude opslag in de grond op een diepte van 100 meter. Ook wordt de warmte die vrijkomt van de koelcompressoren teruggeven aan de eigen verwarming en dit zal gebruikt worden voor het opwarmen van kraanwater of opgeslagen worden in de bodem. Verder zullen toepassingen als LED verlichting, dubbele beglazing en hoogwaardige vloer- en dakisolatie ook bijdragen aan onze duurzaamheid.
Le Verger de Camille
Le Verger de Camille
Onder het label ’Le Verger de Camille‘ presenteren wij huisgemaakte producten afkomstig van het landgoed van onze huizen.
Château Neercanne
Bij Château Neercanne ligt een wijngaard en een groente-, moes- en kruidentuin. Chef de cuisine Robert levels en zijn team gebruiken producten zoals speciale tomaten van het ras ’coeur de boeuf‘, vele kruiden en ’vergeten‘ groenten uit eigen tuin in hun gerechten. Daarnaast maken ze ook hun eigen honing. Château Neercanne beschikt over 3 bevolkte bijenkasten en maakt per jaar ongeveer 70 liter honing.
Winselerhof
Landgoed Winselerhof beslaat in totaal 6 hectare grond waarvan een gedeelte gebruikt wordt voor het telen van groenten, fruit en kruiden. De Müller Thurgau druiven uit de wijngaard worden verwerkt tot een mousserende wijn genaamd ‘Bollicine di Pirandello’.
Seizoensgroenten, -fruit en -kruiden afkomstig uit eigen moestuin, kruidentuin en boomgaard zoals moerbeien en bramen worden door chef de cuisine Raoul Goovaerts en zijn team verwerkt in gerechten voor Restaurant Pirandello en Luigi’s Lunch Restaurant & Bar.
Château St. Gerlach
Bij Landgoed Château St. Gerlach wordt een gedeelte van de totaal 12 hectare grond gebruikt voor het telen van groente, fruit en kruiden. Deze groenten, fruit en kruiden worden verwerkt in gerechten die worden geserveerd in restaurant Les Salons. Bovendien worden deze producten ook gebruikt voor het ontbijtbuffet.
Chef de cuisine Guido Le Bron de Vexela en zijn team bereiden op ambachtelijke wijze producten zoals: chutneys, jams, dressings en fruitsappen. Ook worden er 6 bijenvolkeren gehouden en per jaar wordt er ongeveer 150 liter eigen honing gemaakt.
De Pinot Noir druiven uit de wijngaard worden verwerkt tot een Brut Rosé genaamd ‘Clos St. Gerlach’.
De Gerlach Paddenstoel wordt met liefde gekweekt door het team van Les Salons. Deze eigen paddenstoel groeit op organisch afval uit onze eigen keuken.
Kruisherenhotel Maastricht
Het Kruisherenhotel Maastricht is een stadshotel en heeft geen uitgestrekte landerijen waar groente en fruit geteeld kunnen worden. Het hotel beschikt wel over een kruidentuin waarvan de kruiden worden gebruikt in de gerechten van chef de cuisine Camiel Custers en zijn team.
Green Key
Green Key is een internationaal keurmerk dat staat voor duurzame bedrijfsvoering voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg in het bedrijf. De Green Key staat garant voor de inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hem verlangt.
In het jaar 2021 hebben alle Oostwegel Collection huizen het Gouden Green Key keurmerk behaald. Dit is het hoogst haalbare keurmerk en dit betekent dat naast de verplichte normen Oostwegel Collection zich extra inzet op het gebied van milieubescherming.
Kijk voor meer informatie over Green Key ook op www.greenkey.nl