{{ activeMainItem }}

Sluiten

Bart Vos ontwerpt interieur uitbreiding Kruisherenhotel Maastricht

Een waardevolle samenwerking

Bart Vos van VOS Studio gaat het interieur ontwerpen van de uitbreiding van het Kruisherenhotel Maastricht. Het hotel breidt uit met 52 hotelkamers, een hoogwaardig restaurant en een multifunctionele ruimte voor exposities en bijeenkomsten. Hiervoor is het naastgelegen Rijksmonument ‘Sociëteit de Stuers’ aangekocht. De interieurarchitect uit Groningen is verantwoordelijk voor de creatieve invulling van het interieur waarbij de focus ligt op de samenhang tussen het bestaande hotel in het monumentale klooster en het nieuwe gedeelte, met oog voor design, detail en kleur.

Verleden, heden en de toekomst

De samenwerking tussen Bart Vos en Oostwegel Collection gaat vele jaren terug. Zijn vader, Henk Vos, was 20 jaar geleden verantwoordelijk voor het interieur in het Kruisherenhotel. Tevens heeft Bart Vos in 2012 Italiaans restaurant Pirandello in Winselerhof heringericht. De architect staat bekend om zijn tijdloze en praktische ontwerpen, met waardering voor geschiedenis en erfgoed. Hij gaat er met zijn ontwerpen voor zorgen dat het huidige gedeelte, een 15e-eeuws klooster, en het nieuwe gedeelte aanvoelen als één hotel.

“Het DNA van het huidige Kruisherenhotel moet in de uitbreiding voelbaar zijn,” licht Bart Vos zijn werkwijze toe. “Het nieuwe gedeelte gaat er uiteraard anders uitzien, maar het moet wel herkenbaar zijn als het Kruisherenhotel.” De ontwerpen van de architect zijn gebruiksvertalingen, waarvoor Bart Vos zich in de hotelgasten verplaatst. “Hoe bewegen zij zich door het hotel? Ik werk vanuit de functie van een ruimte, maar ook met kleur. Ruimtes ademen daardoor een bepaalde sfeer. De architect werkt hiervoor samen met Studio Rens uit Eindhoven.

Familiegeschiedenis

Camille Oostwegel, eigenaar en managing director van Oostwegel Collection, is verheugd met de samenwerking. “Mijn vader maakte 20 jaar geleden voor het Kruisherenhotel de gedurfde beslissing om vanuit een klassieke omgeving de stap naar een eigentijds interieur te maken. Henk Vos was daar destijds de perfecte partner voor, en ik ben trots dat we deze lijn met een nieuwe generatie voortzetten. Dat is toch wel uniek.” Bart Vos assisteerde toentertijd zijn vader met het interieurontwerp voor het vijfsterrenhotel. Hij licht toe: “Vanuit daar is een mooie band ontstaan tussen onze families. Er is wederzijds respect en bewondering, de ideale basis voor een goede samenwerking. We vinden elkaar bovendien in de waardering voor erfgoed, en het is een eer dat ik in navolging van mijn vader nu de uitbreiding van dit prachtige hotel mag inrichten. Enerzijds zijn de ontwerpen bestand tegen de tijd, anderzijds nemen we risico’s waarbij we steeds proberen te verrassen. We gaan samen geen geschiedenis herschrijven, we gaan geschiedenis maken!”

Cultuurhistorisch centrum in Maastricht
Het Kruisherenhotel moet met de uitbreiding een uniek stuk stad in Maastricht gaan vormen met een grote aantrekkingskracht op mensen uit de hele wereld, maar waar Maastrichtenaren zelf ook graag komen. Bovendien biedt het hotel met de uitbreiding een nog hoger niveau van luxe en comfort. “Bart Vos deelt onze mooie ambities voor het Kruisherenhotel, en we inspireren elkaar om voor het beste te gaan,” sluit Camille Oostwegel af.