{{ activeMainItem }}

Sluiten

Interview Robert Bisschoff

Carrière

Robert Bisschoff (1995) begon in 2015 tijdens zijn studie Leidinggevende Bediening aan het Summa College als stagiair bij Oostwegel Collection. Daarna groeide hij via diverse functies door. Sinds juni 2021 is hij maître d’hôtel van Château Neercanne. Robert woont samen met zijn vriendin Isis in Maastricht.

''Er werken hier allemaal unieke persoonlijkheden die samen één mooi geheel vormen.''

Robert Bisschoff, maître d’hôtel van Château Neercanne, begon acht jaar geleden als stagiair binnen Oostwegel Collection. De fervent lezer en familieman pur sang hecht veel waarde aan het verrijken van zijn gasten: “Met onze gastronomie en gastvrijheid verleggen we de grenzen van de mensen die hier komen. Château Neercanne heeft een soort mysterieuze allure, die vind je nergens anders in Nederland.”

Kansen pakken

“Ik ben niet iemand die zijn route van tevoren uitstippelt. Mijn ervaring is dat wanneer je niet plant, de mooiste dingen op je pad komen. Zo ging het ook bij Oostwegel Collection. Als kansen zich voordoen, dan pak ik ze. Sinds ik hier in 2015 begon, zet ik elk jaar een stapje vooruit: van stagiair via chef de rang naar sous-maître en sinds 2021 maître d’hôtel. Het is na acht jaar nog steeds een eer om hier te mogen werken.”

Twee kanten

“Er zijn twee kanten aan mijn functie als maître. Ik ben enerzijds het gezicht voor de gasten. Zij zien de pochet in mijn colbert en hebben daar grote verwachtingen bij. Tegelijkertijd ben ik ook een leidinggevende voor mijn collega’s. Als maître moet je de kar trekken, niet op de kar zitten en die door anderen laten trekken. Ik sta voorop in de strijd en wil het goede voorbeeld geven.”

“Het is na acht jaar nog steeds een eer om hier te mogen werken.”

Topsport

“Wanneer gasten op Château Neercanne aankomen, ben ik de eerste die ze zien. Ik verwelkom ze en maak een praatje. Daarna begint de topsport: zorgen dat we hen die ultieme gastronomische beleving geven. De ervaring van goede service zit vaak in kleine gestes: ongevraagd een half glaasje champagne bijschenken, het broodmandje bijvullen, een aperitief van het huis voor jarigen. We willen dat gasten zich speciaal voelen.”

Dans

“In andere restaurants kan er wel eens strijd zijn tussen keuken en bediening, tussen voor en achter de schermen. Hier is die verhouding juist heel goed, we zijn twee handen op één buik. Het serveren in het restaurant verloopt als een soort dans, heel natuurlijk en ongedwongen. Ons team is op elkaar ingespeeld. Als ik iemand aankijk, weet die persoon precies wat ik bedoel.”

“Ons team is op elkaar ingespeeld. Als ik iemand aankijk, weet die persoon precies wat ik bedoel.”

Structuur en regelmaat

“Ik geef iedereen een eigen taak, een eigen verantwoordelijkheid. Daardoor groeien mensen in hun functie. Ik zeg wel eens: ‘elke sterveling kan een probleem signaleren, maar door het op te lossen maak je je onsterfelijk’. Ik hou van structuur en regelmaat, er mag geen enkele concessie worden gedaan op de kwaliteit die we leveren. We willen uiteindelijk een Michelinster verdienen, dat betekent dat we consequent op topniveau moeten presteren.”

Unieke persoonlijkheden

“Er werken hier allemaal unieke persoonlijkheden die samen één mooi geheel vormen. Al onze medewerkers zijn anders, maar ik hoop ze dezelfde mindset mee te geven. We werken hier niet mét elkaar, maar vóór elkaar. Als de één wat langzamer werkt, moet de ander harder lopen. Het is belangrijk dat mensen zich dat realiseren.”

Mooiste moment

“Vorige zomer tijdens een drukke dag beleefde ik mijn mooiste moment op Château Neercanne. Het begon plotseling te stortregenen terwijl het hele terras gedekt was. Zes koks lieten hun werk in de keuken vallen en renden naar buiten om mee te helpen opruimen. Ik stond toen echt met tranen in mijn ogen.”

"Ik coach mensen graag, ik wil ze laten schitteren."

Goede werk-privébalans

“Ik hoop dat collega’s later terugkijken op hun tijd bij Château Neercanne en denken: ‘Wat die Bisschoff voor mij heeft gedaan, dat vergeet ik nooit.’ Het is hier aanpoten, maar je krijgt daar ook veel voor terug. Zo hebben medewerkers elk jaar de kans een cursus of training te volgen en heeft iedereen minimaal één weekenddag vrij. Er is een goede werk-privébalans.”

Schitteren

“Ik coach mensen graag, ik wil ze laten schitteren. Neem de klassieke etiquette, ik vind het belangrijk dat mensen die beheersen. Niet om een bepaalde stijfheid over te brengen, maar om de juiste professionaliteit uit te stralen. Zodat niet ik als maître, maar het team van Château Neercanne van onze gasten de erkenning en waardering krijgt die het verdient.”

Bekijk onze vacatures