{{ activeMainItem }}

Sluiten

Winseler Ommetje

Wandeling langs het historisch geheugen van Terwinselen

In het Pinksterweekend, op zondag 19 mei en maandag 20 mei start in Terwinselen het Winseler Ommetje 2024; een wandeling langs het historisch geheugen van “D’r Sjtaat”. De rondgang voert langs de diverse historische monumenten van het gebied. Op verschillende punten op de route komt de geschiedenis tot leven door de persoonlijke verhalen van verschillende vertellers waaronder Camille Oostwegel Sr. De deelnemende organisaties hebben op de rustpunten versnaperingen klaar staan. In 2024 bestaat de hortus 85 jaar. In het kader van dit herdenkingsjaar hebben hotel Winselerhof en de Botanische Tuin Kerkrade het Winseler Ommetje in het leven geroepen.

Winseler Ommetje

U ontvangt een boekje waarin het ommetje en onderdelen van de geschiedenis staan beschreven. Het traject is ongeveer 5 kilometer. Inclusief de verhalen en de versnaperingen op de rustpunten duurt het hele ommetje ongeveer 3 uur. Er zijn 3 startmomenten op elke wandel-dag, het maximaal aantal deelnemers per ommetje is 25 personen.

Zondag 19 mei – startmomenten
13.00 start 1e winseler ommetje
14.00 start 2e winseler ommetje
15.00 start 3e winseler ommetje

Maandag 20 mei – startmomenten
12.00 start 1e winseler ommetje
13.00 start 2e winseler ommetje
14.00 start 3e winseler ommetje

 

Praktische Informatie

Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via info@winselerhof.nl of via onderstaande reserveringsbutton. De kosten voor wandeling, booklet, rondleidingen en versnaperingen bedragen € 19,50 per persoon. U ontvangt op voorhand een betaallink via uw e-mailadres om de betaling gereed te maken en het ticket te ontvangen.

De route is voor rolstoelers toegankelijk, huisdieren (behalve hulphonden) zijn niet toegelaten. Startpunt en eindpunt is de Botanische Tuin in Kerkrade, St. Hubertuslaan 74, 6467 CK Kerkrade.

Het verhaal

De Botanische Tuin Kerkrade stamt uit 1939 en werd in opdracht van de Staatsmijnen aangelegd ten behoeve van mijnwerkers en hun gezinnen. In 1969, 55 jaar geleden, werd de Staatsmijn Wilhelmina in Terwinselen gesloten. In de jaren na de sluiting veranderde het gebied rondom de Staatsmijn in het kader van de operatie van Zwart naar Groen in een recreatief en toeristisch gebied. Anno 2024 zijn op de plek of in de buurt van de Staatsmijn Wilhelmina diverse attracties te bezoeken; Winselerhof, Snowworld, Wilhelminaberg, Botanische Tuin; in veel gevallen het resultaat van deze operatie.

Foto credits: Gemeentearchief Kerkrade