Menu

Limburgse asperges en daslook geserveerd met een gepocheerd ei en een kruidenmousseline

Het aspergeseizoen is in volle gang

We zitten midden in het oogstseizoen van het ‘witte goud’, de witte asperges. Voor dit aspergegerecht met heerlijke kruidenmousseline ging executive chef Otto Nijenhuis de tuin in om verse daslook te plukken. Ook laat Otto zien hoe je de perfecte asperges bereidt. Zo steelt u geheid de show bij uw tafelgenoten.

Otto Nijenhuis – executive chef Château St. Gerlach

Ingrediënten (voor 3 personen)

Kruidenmousseline

3 eidooiers
45 gr. gastrique (dit is witte wijnazijn met kruiden als peper en dragon)
150 gr. roomboter
zout
cayennepeper
verse kruiden (bijv. dragon, kervel of peterselie)

Gepocheerd ei

1 l. water
100 ml. witte azijn
3 eieren

Gekookte asperges

6 asperges (2 per persoon)
zout
1 blaadje foelie

Gestoofde daslook

300 gr. daslook
1 sjalot
zout en peper

bereidingswijze

Kruidenmousseline

  1. Smelt de boter in een pannetje en zet opzij.
  2. Doe de eidooiers met de gastrique in een ander pannetje en klop dit met een garde op, op laag vuur (au bain marie kan ook).
  3. Haal de pan van het vuur.
  4. Voeg de gesmolten boter hieraan toe en roer langzaam door.
  5. Breng dit op smaak met zout en cayennepeper.
  6. Snij verse kruiden en voeg deze als laatste toe (bijv. dragon, kervel of peterselie).

Gepocheerd ei

  1. Breng het water met azijn aan de kook.
  2. Breek de eieren in een kopje of een kleine kom.
  3. Roer door het water om dit in beweging te brengen, zodat er een soort draaikolk ontstaat.
  4. Laat de eieren er langzaam in zakken en kook deze gedurende 4 minuten.
  5. Haal de eieren eruit met een schuimspaan en houd deze warm in een pan met warm (niet kokend) water met zout.

Asperges

  1. Schil de asperges.
  2. Breng water aan de kook en voeg de asperges met een snufje zout en een blaadje foelie toe.
  3. Haal na 5 minuten de pan van het vuur en laat de asperges in de pan afkoelen.

Daslook

  1. Stoof de daslook in een pan met de fijngesneden sjalot en een klein beetje aspergekookvocht.
  2. Breng op smaak met zout en peper.

Tip: Als u geen daslook kunt vinden, dan kunt u rauwe spinazie gebruiken.

Veel kookplezier!

Kook mee met Otto

ontdek onze passies bij oostwegel collection

OC at Home neemt u mee in de wereld van onze huizen. Van tips, recepten en culinaire inspiratie tot aan tuinieren, kunst en design. Met deze verhalen willen wij u graag inspireren om kennis te maken met onze passies en herinneringen te maken #OCMemories, waar u ook bent.

Bekijk alle OC at Home artikelen
  • Print pagina