{{ activeMainItem }}

Sluiten

Geschiedenis Winselerhof

Geschiedenis Winselerhof

Winselerhof is een van de oudste boerderijen in omgeving van Landgraaf. Rond 1155 wordt er al geschreven over de hoeve Winzeler.

Winselerhof is een van de oudste boerderijen in omgeving van Landgraaf. Rond 1155 wordt er al geschreven over de hoeve Winzeler. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Duitse woord “Winzer”, wijnbouwer. Uit oude gegevens blijkt dat op enkele honderden meters van de hoeve druiven werden geteeld. Door de eeuwen heen heeft de hoeve diverse eigenaren en pachters gehad. De eerst vermelde eigenaar was Graaf van Saffenburg en een van de laatste eigenaren was de familie Keybets.

Een gedeelte van de carréhoeve was opgetrokken uit veldbrandstenen die ter plekke werden gegraven en gebakken, het andere gedeelte was opgebouwd uit houten vakwerk. Het dak was tot eind 19e eeuw van stro. Rondom de binnenplaats, met mestvaalt, waren de paarden, varkens-, koeien- en schapenstallen en het woonhuis gevestigd.

Na 1920 is er weinig meer veranderd aan de hoeve, maar door de mijnbouw in de directe omgeving van de boerderij heeft het pand vanaf 1943 veel schade opgelopen vanwege grondverzakkingen. Dit had als gevolg dat een gedeelte van de schuur in 1981 is ingestort.

Nadat Camille Oostwegel Winselerhof heeft overgenomen van de Gemeente Kerkrade is hij in 1985 gestart met de restauratie en herinrichting van de hoeve tot een hotel en restaurant.

 

Andere themapagina’s